Det senaste året har över 100 utbrott av blodiga diarréer orsakats av den aggressiva bakterien som rapporterats från bl.a USA, England och Danmark.
Infektioner av bakterien har seglat upp som det enskilt största akuta problemet inom västvärldens smitt- bekämpning just nu. I värsta fall kan bakterien fräta hål på tarmen – en skada som är dödlig.
Inga fall hittills i Sverige
Ingen vet om bakterien också finns i svenskt kött.
-Jag är lite oroad faktiskt, för alla har tidigare trott att smittspridningen sker från sjukhus till sjukhus men det här kan tyda på att vi har en spridning via matkedjan, säger Thomas Åkerlund som är mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.
I Sverige har hittills inga fall rapporterats. En närbesläktad, men något snällare variant har hittats i avföringsprover från 1997-2001. Vårt grannland Danmark har däremot haft fall av smitta.
Bakterien är i grunden ingen ny företeelse, långt därifrån. Många av oss bär på den utan att få några som helst symtom, men när vi äter antibiotika kan bakterien ställa till med bekymmer. Till skillnad från den övriga tarmfloran är den motståndskraftig mot medicinen, och i takt med att de övriga bakterierna dör kan Clostridium difficile breda ut sig med sina giftiga substanser.
Fanns i köttprover
Nyligen lät myndigheter i USA och Kanada analysera köttprodukter, som korv och skinka från nöt, gris och kalkon, och det visade sig att C difficile fanns i hälften av proverna där. I en tredjedel av fallen rörde det sig om typ 027.
Nu pågår ett febrilt arbete med att kartlägga hur bakterien har hamnat i köttet. Frågan om köttet har orsakat allvarlig infektion hos människa återstår också att besvara.
Frågan har nu hamnat hos den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA för bedömning.
Fräter hål på tarmen
* Clostridium difficile är en sporbildande bakterie. Sporerna kan överleva i omgivningen runt smittade personer under lång tid och därigenom lätt spridas till andra. Sporerna överlever kokning.
* I tarmen bildar bakterien gifter som verkar irriterande och frätande på tarmslemhinnan. I värsta fall kan det gå hål på tarmen och då riskerar patienten att dö.
* Symtom på smitta är diarréer som kan vara allt från lindriga till kraftiga och blodblandade.
* Clostridium difficile är inte anmälningspliktig enligt svensk smittskyddslag, men anses vara den vanligaste orsaken till sjukhusspridd tarmsmitta.
Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)