Den vanliga krabban riskerar att konkurreras ut om den asiatiska blåskrabban lyckas etablera sig längs den svenska kusten. Foto: TT

Aggressiva blåskrabban är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i år har den asiatiska blåskrabban påträffats i svenska vatten. Det är det tredje fyndet av den aggressiva arten som riskerar att konkurrera ut den inhemska strandkrabban.

– Jag hade helst hoppats slippa få såna här rapporter. Det är en indikation på att problemet fortfarande finns och jag är rädd att vi kommer att träffa på fler exemplar, säger Matz Berggren vid Kristinebergs marina forskningsstation i Bohuslän.

Fynd i samma område

Det var ett krabbfiskande barn som hittade det senaste exemplaret på Hönö. Det första fyndet, 2012, gjordes också det i samma område medan den krabba som påträffades i fjol fanns nära Ringhals söder om Göteborg.

– Sannolikt har de kommit med barlastvatten från någon båt. Och det är knappast troligt att det bara fanns tre krabbor med och att vi har fått alla de rapporterade till oss, säger Matz Berggren.

Oro för larvinvation

Arten, som har hög ämnesomsättning och med sin stora aptit riskerar att slå ut den svenska krabban, finns redan etablerad längs kusterna i Belgien, Frankrike och Nederländerna. Exemplar har också påträffats i Tyska bukten och på några ställen i Danmark.

– Det finns en risk att larver skulle kunna följa med strömmar och i så fall landa runt Smögen och Gullmarsmynningen. En sådan larvindikation skulle vara ännu allvarligare, säger Matz Berggren.

Blåskrabba

Blåskrabban kallas också asiatisk strandkrabba.

Den räknas som en så kallad invasiv art, som spridits utanför sitt naturliga utbredningsområde och kan påverka balansen i ekosystemet.

Den blir maximalt fyra centimeter över ryggskölden, men kan förekomma i stora mängder. I Frankrike och USA har man hittat över 100 krabbor inom en kvadratmeter.

Den som hittar en blåskrabba ombeds rapportera in fyndet i Havs- och vattenmyndighetens nya app ”Rappen”.

Källa: Göteborgs naturhistoriska museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.