Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer inte att ändra vaccinationstakten just nu. Den svenska vaccinationstakten ligger ganska nära de flesta andra EU-länder, säger Anders Tegnell om att ge de som har haft covid-19 en dos vaccin i stället för två. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSONVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Tegnell om att bara ge en dos: Kommer inte att ändra vaccinationstakten just nu

Publicerad

Ge de som har haft covid-19 bara en dos vaccin i stället för två. Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, som vill att Sverige nu går samma väg som flera andra länder har gått. Men statsepidemiolog Anders Tegnell har inte lika bråttom.

– Vår bedömning är att det inte är en riktigt bra idé på grupperna som vi vaccinerar just nu, som är de allra äldsta och sköraste.

Spanien, Frankrike och möjligen snart Italien kommer enbart att ge en dos vaccin till personer som redan har haft covid-19. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, vill att Sverige gör samma sak.

– Det viktigaste är att vaccinera alla över 70 så snabbt som möjligt. Det är inte jätteviktigt att den andra dosen måste ges nära inpå, säger hon till SVT Nyheter.

Skyndar inte på processen

Men statsepidemiolog Anders Tegnell är inte helt övertygad, även om han inte heller stänger dörren helt för det alternativet.

– Vi följer den utvecklingen noggrant förstås och försöker få data på hur det fungerar.

Han menar att det finns data på att den andra sprutan är väldigt viktig för äldre och sköra, som är den grupp som vaccineras just nu. Däremot kan det bli aktuellt för de större befolkningsgrupperna. Just nu hade metoden dock inte skyndat på processen, enligt statsepidemiologen.

– Det kommer inte att ändra vaccinationstakten just nu. Den svenska vaccinationstakten ligger ganska nära de flesta andra EU-länder.

Även Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektion på Sahlgrenska universitetssjukhuset, hade velat se att fler får enbart en dos.

– Om man ser till att så många som möjligt får en dos, så kan man förskjuta den andra dosen. Den behöver inte ges efter tre veckor, det gör inget om den ges lite senare. För att man ska få så många som möjligt immuna i den gruppen som faktiskt har störst risk att bli sjuka, sa han i SVT:s Aktuellt på måndagen.

”Ganska smart”

Agnes Wold tycker att om det är så att vaccineringen skulle dröja flera månader bör man nöja sig med en dos till att börja med.

– Om det är så att det skulle ta flera månader, vilket jag inte säkert vet att det kommer att göra, är det ganska smart att ge alla en första dos nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer