Enligt Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund ska mötet öka förståelsen för bolagets coronavaccin. Foto: Astra Zeneca/TT

Astra Zeneca ställer in möte med svenska mediechefer

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca bjöd i måndags in Sveriges högsta mediechefer till ett möte. Syftet var att informera om bolagets covid-19-vaccin. Men några inspelningar eller citat från mötet var inte aktuella. Dagen därpå meddelade dock bolaget att mötet ställs in.

Inbjudan till Astra Zenecas digitala möte gick ut i ett mejl i måndags. På listan över inbjudna fanns bland andra Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson, DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Expressens chefredaktör Klas Granström.

Inbjudna var även SVT och Sveriges Radios verkställande direktörer, Hanna Stjärne och Cilla Benkö.

Uppmanas att inte spela in

Syftet med mötet var enligt Astra Zeneca att ”bidra till ytterligare insikt” när det gäller leveransutmaningarna i EU och vaccinets effektivitet och biverkningar. Läkemedelsbolaget vill också beskriva vilken roll deras vaccin spelar på den globala marknaden.

Deltagarna fick bjuda in ledarskribenter och kommentatorer, men uppmanades att inte spela in något av det som sades:

”För en öppen diskussion ber vi om att inte spela in eller citera direkt från mötet.”

”Ingen dold agenda”

Enligt Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca, fanns det inga baktankar med mötet.

– Vi anser att det kunde vara bra att göra en uppdatering och hålla publiken informerad, svara på frågor och så vidare. Öka kännedomen och förståelsen om vårt vaccin helt enkelt, säger han.

Finns det något i medierapporteringen som ni tycker har varit problematiskt? 

– Det kan man alltid diskutera men det är inget tema för det här. Vi förstår mediers roll och vi är inte ute efter att ha någon diskussion kring det men vi vill gärna ha en öppen och bra dialog. Vi vill kunna svara på om det är något vi kan göra bättre, det är det vi är ute efter. Det är ingen dold agenda eller kritik av medier.

”Får hålla en presskonferens”

Mediestrategen Paul Ronge förvånades över upplägget.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det är inte riktigt klokt ur mediasynpunkt. Astra Zeneca får ha en presskonferens om de vill förmedla ett budskap, säger han.

Han anser att de inbjudna bör tänka efter om de verkligen ska delta.

– Det här är ett djärvt grepp av Astra Zeneca. Ett lika djärvt grepp av chefredaktörerna vore om de samlade sig och bestämde sig för att ingen av dem är med på det här.

Ställer in

Under tisdagseftermiddagen meddelade dock Astra Zeneca att mötet ställs in.

”Vår tanke var att skapa en öppen dialog kring ett aktuellt ämne i en situation som berör oss alla. Vi förstår att detta väckt frågor bland vissa av er och väljer därför att ställa in.”, skriver kommunikationsdirektör Jacob Lund i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.