Maria Ågren avgick som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari. Foto: Liza Simonsson/SVT

Maria Ågren: Regeringskansliet hade full insyn i IT-affären

Uppdaterad
Publicerad
Regeringskansliet ska ha fått full insyn i hur Transportstyrelsen bröt mot lagen. Det uppger den sparkade generaldirektören Maria Ågren på ett möte kring hennes tjänst, enligt mötesprotokollet som Expressen tagit del av. Hon ska ha gett detaljerad och full information till högt uppsatta tjänstemän, enligt tidningen.

Det var Maria Ågren, den tidigare generaldirektören på Transportstyrelsen, som godkände de avsteg från lagen som gjorde att hemliga uppgifter från myndighetens register hamnade hos IT-tekniker utomlands som inte säkerhetsprövats. I förra veckan hade hon möte med Statens ansvarsnämnd efter regeringens besked att hon ska sparkas permanent, där hon fick ge sin version av sitt agerande under det som föregick den uppmärksammade IT-skandalen.

Varit transparent med sitt agerande

I mötesprotokollen, som Expressen begärt ut, hävdar Ågren att både Transportstyrelsens styrelse såväl som regeringskansliet har fått full insyn i de beslut hon tagit.

LÄS MER: Transportstyrelsen förra generaldirektör tar strid om jobbet

”Maria Ågren uppger först att hon är medveten om att hon har gjort sig skyldig till en vårdslös handling som är allvarlig. Hon har dock hela tiden varit transparent med sitt handlande och lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till Näringsdepartementet”, står det i protokollet.

Sökte vägledning från Regeringskansliet

Ågren ska också vid tillfällen sökt vägledning i frågan från Regeringskansliet, enligt protokollet. I februari förra året ska hon ha ”ingående informerat” två högt uppsatta tjänstemän under ett möte på näringsdepartementet, skriver Expressen. Även i januari 2017 gav hon detaljerad information till två statssekreterare och visade de aktuella dokumenten om avstegen.

Efter avskedandet från posten som generaldirektör på Transportstyrelsen har Maria Ågren behållit sin lön och anställts på regeringskansliet på den så kallade elefantkyrkogården för myndighetschefer som tvingats lämna sina tjänster. Regeringen har dock vänt sig till Statens ansvarsnämnd för att sparka henne även från regeringskansliet, efter IT-skandalen. Nu har hon tagit strid för sin tjänst och med hjälp av facket begärt möte med ansvarsnämnden för att tala för sin sak.

SVT Nyheter söker Maria Ågren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet