Foto: TT

Åhléns backar efter löfte om rea

Uppdaterad
Publicerad

Åhléns city i Stockholm får svidande kritik efter att de under lördagskvällen i ett mejl till sina kunder lovat att rea ut produkter som brandskadades i terrordådet.

Efter kritiken backar varuhuset och kommer inte att anordna brandrea. Åhléns kommer att vara stängt tills i morgon, måndag.

Efter fredagens terrorattentat då en lastbil krashade in i Åhléns Citys parfymavdelning, valde varuhuset att hålla stängt under lördagen. Senare gick företaget ut med informationen om att de kommer att öppna som vanligt igen under söndagen.

”Efter en säkerhetsgenomgång med polis och andra aktörer fattade vi idag ett beslut om om att öppna vårt Cityvaruhus imorgon...Vi vill vara en del av det öppna samhället och genom att öppna vårt varuhus igen vill vi visa att ingen får stå i vägen för det”, skriver de på sin hemsida.

Terrordådet i Stockholm

I ett utskick till sina kunder under lördagskvällen meddelade de att de kommer att sälja ut de produkter som rökskadades i samband med händelsen till rabatterat pris i samband med öppningen.

”Då startar en utförsäljning av rökskadade produkter som finns på tunnelbaneplanet och gatuplan. Halva priset på skadade produkter inom sport, accessoarer, skor och skönhetsprodukter.”

Läs mer: Vittnet: ”Människor låg döda på marken”

Kritikstorm från kunder

Beslutet att låta de brandskadade produkterna reas ut, föll inte i god jord hos kunderna och kritiken lät inte vänta på sig. På företages Facebooksida rasar många över utförsäljningen och tycker att Åhléns agerat omoraliskt och att man skulle profitera på fredagens händelse.

Ett axplock av kommentarerna lyder:

” Tycker inte att detta är någonstans moraliskt rätt såhär dagen efter attacken. Som många här säger tycker jag att skänka bort alternativt slänga de skaffade varorna vore en bättre idé.“

”Om det stämmer att ni tänker rea ut rökskadade grejer, så måste jag nog säga att det är otroligt osmakligt. Är helt säker på att ni har råd att kassera grejerna istället. Kan inte tro att det finns människor som vill köpa något som märkts av det hemska dåd som skett. Skäms på er om detta stämmer!”

”Usch vad vidrigt av er, att tjäna pengar på det inträffade. Ni borde skänka bort varorna till välgörenhet i respekt mot dom drabbade. Jag kommer att avsluta mitt medlemsskap hos er.”

”Antonia Ax:son Jonsson som äger Åhléns är bland de rikaste i Sverige. Hon har nog råd att förlora rökskadade varor. Hon spenderar miljoner varje år på Lövsta stuteri. Borde kanske använda en del av de pengarna till personalvård i stället?”

Läs mer: Terrordådet i Stockholm på 100 sekunder

Pudlar efter kritiken

Några timmar efter att informationen om rökskaderabatten gått ut, valde Åhléns att plocka bort den informationen från sin hemsida och ber om ursäkt efter kritikstormen.

”Vi är jätteledsna om vårt informationsmail har uppfattats som något annat än det vi avsåg. Det var verkligen inte vår avsikt.”

Dock står de fast vid beslutet att ha rea. SVT Nyheter har sökt ansvariga på Åhléns utan resultat.

På söndagsmorgonen valde Åhléns att helt backa från sitt beslut. Varuhuset Åhléns ber nu om ursäkt för sina planer på att rea ut rökskadade varor efter fredagens terrorattentat.

Varuhuset kommer att vara stängt tills i morgon, måndag, då det öppnar helt utan skadade varor.

Ber kunderna om ursäkt

På söndagsmorgonen skickade Åhléns  ut ett mejl till sina kunder där de ber om ursäkt.

”Vi är djupt olyckliga både över beslutet och över mailet. Vi var pressade och agerade för snabbt i en situation som är förfärlig och overklig för oss alla. Vår drivkraft att öppna var sprungen ur tanken om att stå upp för öppenhet och inte låta onda krafter få styra våra liv. Det har aldrig handlat om att tjäna pengar på den oerhört tragiska händelse som drabbat Stockholm, det är inget vi varken står för eller något som våra medarbetare skulle acceptera att vi satte i främsta rummet i den här svåra situationen. Vi vill återigen be våra kunder om ursäkt.”

Lastbil körde rakt in i Åhléns parfymavdelning

Det var i fredags eftermiddags som en förare i en stulen lastbil körde ned för Drottninggatan i vad som kan anses vara en vansinnesfärd. Föraren körde drygt 500 meter ned för en av de mest välbesökta gatorna i Stockholm, för att slutligen köra rakt in i Åhlénsvaruhusets parfymavdelning. Lastbilen orsakade enorma skador på fasaden och fattade sedan eld. Polisen betraktar händelsen som ett terrorattentat. Fyra personer dog och nio skadades.

Läs mer: Här är bilderna från attacken i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet