Foto: SVT

Ahmad blev kristen i Sverige: ”Jag är kristen i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Ahmad har varit kristen i ett halvår. Under sin intervju med Migrationsverket fick han frågorna ”kan du förklara heliga anden?” och ”vad är förbjudet i kristendomen?”.

– Jag har träffat många äldre svenskar som varit kristna hela sitt liv som inte ens kan förklara det här, hur ska jag kunna göra det?

Ahmads intervju varade i en timma. På den tiden skulle han bevisa att han var kristen.

– Det var svårt. Man kan inte förklara det på en timma. Det tar lång tid. Jag är kristen från hjärtat. Jag kan inte förklara vad jag har i mitt hjärta.

Kunde du svaret på kunskapsfrågorna du fick?

– Det handlar om tolkning. Jag kunde bara förklara på mitt sätt, inte som de vill.

Ahmad är kritisk till att personer som så nyligen blivit kristna får den här typen av svåra kunskapsfrågor.

– Många som föddes till kristna och växte upp med det kan inte ens förklara det här, hur ska jag kunna förklara?

LÄS MER: Asylsökande som bytt religion pressas i tuffa förhör

Livsfarligt att lämna islam

Ahmad kommer från Afghanistan, ett land där det är livsfarligt att lämna islam. När Ahmad blev kristen ringde han sin mamma och berättade. Först sa hon att Ahmad inte fick bli kristen. Men efter en vecka ringde hon igen och hade ändrat sig.

– Hon sa att jag är hennes son oavsett vilken religion jag har. Hon sa 'du är min son'.

Men Ahmads bror, som är imam, hörde samtalet och hotade Ahmad till livet.

– Han sa 'nej, du får inte. Om du blir kristen dödar jag dig.' Nu hatar de mig och jag kan inte prata med min familj, med min mamma. Jag saknar henne jättemycket.

Fick läsa bibeln på sitt eget språk

I Afghanistan lärde sig Ahmad att hata andra religioner än islam, berättar han. När han kom till Sverige träffade han kristna som gav honom ett varmt välkomnande.

– Men med kristna, när jag träffade dem här i Sverige, så sa de ingenting om att jag är muslim. De sa bara välkommen. Det betydde jättemycket för mig.

För Ahmad betyder kristendom frihet. En frihet han själv inte upplevt i islam.

– Min mamma och pappa tvingade mig att läsa koranen på arabiska när jag var barn. Men jag kan inte arabiska. Jag läste mycket men jag förstod ingenting.

I Sverige fick han en bibel på dari, hans eget språk. För första gången kunde han förstå vad som stod. Något som fick honom att öppna upp ögonen för religion igen. Efter ett halvår bestämde han sig för att döpas.

En del tror att asylsökande konverterar bara för att få asyl, är det så?

– Jag har träffat och pratat med många afghaner som är kristna. Jag tror att de känner som jag, jag tror att de också har blivit kristna från hjärtat.

Intervjun med Migrationsverket skedde för ett par veckor sedan och nu väntar Ahmad på besked i sitt asylärende.

Ahmad heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.