Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör AI-forskarens råd till politikerna för att Sverige inte ska halka efter i utvecklingen.

AI-forskaren: ”Risk att Sverige hamnar efter”

Publicerad

Utvecklingen för AI går rekordsnabbt och väntas förändra våra jobb, men i Sverige hänger inte politiken med. Det menar forskare och experter och de varnar för att Sverige kan hamna efter i det nya tekniksprånget.

– Jag har svårt att se att vi skulle kunna få ett svenskt eller europeiskt Open AI idag, säger AI-forskaren Fredrik Heintz.

När den hajpade chatboten GPT släpptes i höstas presterade den bättre än 10 procent av alla människor på det amerikanska högskoleprovet. Sedan dess har den blivit hastigt bättre. GPT-4 som kom i mars kunde slå 90 procent av alla människor, enligt företaget Open AI.

Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, tycker inte att svenska politiker gör tillräckligt för att Sverige ska hänga med i den snabba utvecklingen:

– Jag tror det finns en stor risk att Sverige och Europa hamnar efter. Att man inte tar tillvara möjligheterna i samma omfattning som andra.

Han vill att Sverige ska satsa mer på forskning, innovation och utveckling inom området, och säger att det krävs mer investeringar.

”En utmaning med självbilden”

Trots att Sverige var framgångsrika i den tidiga digitaliseringen, och har odlat globala framgångsbolag som Spotify och Skype, betyder inte det att Sverige kommer fortsätta vara det, enligt Hertz.

– Där tror jag det finns en utmaning med självbilden.

Enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) börjar lösningen i skolan:

– Det krävs att vi satsar enormt mycket på skolan från första klass. Vi måste fokusera på matte och naturkunskap, det är helt centralt för att Sverige ska vara en ledande nation när det gäller AI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experternas AI-larm duggar tätt – men att ny teknik möts med varningar är däremot inte ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.