Aina fick trycksår efter förlamande bedövning

Uppdaterad
Publicerad

När Aina Nässén opererades fick hon ryggbedövning som förlamade henne och gjorde henne rullstolsburen en period. Under tiden fick hon ett trycksår som kom att dominera hennes liv under sex månader.

Det började för två år sedan när Aina Nässén opererades akut för magproblem på Västmanlands sjukhus. Hon fick ryggbedövning de närmaste dagarna efter operationen för att slippa smärtan. Bedövningen förlamade henne och medförde att hon under två månaders tid satt i rullstol.

En dag när Aina fick hjälp i duschen upptäcktes trycksåret. Sköterskan som hjälpte Aina i duschen blev förskräckt. ”Vad är det du har på höger skinka?” Då började Ainas långa kamp för att vinna över såret.

SVT granskar sjukvården

”Det var så onödigt”

– Det var ju så onödigt att jag skulle få det där såret, säger Aina Nässén. Jag var förlamad och kände inte att såret höll på att utvecklas. Jag hade klarat av en svår operation där livet stod på spel, och så skulle jag få det där såret – helt i onödan.

Ainas sambo Sixten Larsson ryckte in och hjälpte henne med omläggningar när hon så småningom blev utskriven från sjukhuset. Eftersom såret satt på skinkan är det Sixten som vet bäst hur det såg ut.

– Det var stort som sjutton, säger Sixten och måttar med utsträckt hand för att visa. Såret var så djupt och i botten fanns det en svart gegga.

Såret opererades

Under den första tiden besökte Aina sjukhuset varannan dag för omläggning och rengöring. Men såret ville inte läka. Aina var tuff och ville inte klaga på smärtan.

– Man kan ju inte hela tiden gå omkring och prata om hur ont det gör, säger Aina. Men jag var orolig, det tog ju så lång tid innan det började läka.

Till slut opererades såret. Det syddes ihop botten och i mynningen. Då började det läka.

Grop i skinkan

Nu har Aina en grop i skinkan som minne. Såret har läkt fint, men kan kännas lite om hon sitter länge. Aina har funderat på orsaken till att hon drabbades av trycksår.

– På sjukhuset var det för lite personal och för många patienter, säger Aina. Men det var inte personalens fel, det berodde på överbeläggningen.

Varje avdelning på Västmanlands sjukhus har i dag ett så kallat trycksårsombud som har till uppgift att hålla koll så att sår inte uppstår. Det är något som Aina välkomnar.

– Det låter bra. Det är inte roligt att råka ut för trycksår, säger Aina Nässén med ett understatement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet