Yvonne Nordlund i Garphyttan drabbades år 2007 av MRSA-infektion. Foto: SVT

Yvonne lever med MRSA

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Nordlund i Garphyttan drabbades år 2007 av MRSA-infektion, alltså av det som förr kallades Sjukhussjukan. Det är en infektion av gula antibiotikaresistenta stafylokocker. Nu, sju år senare, lever hon fortfarande med skräcken att inget penicillin kan bota om hon skulle drabbas av en akut infektion.

Yvonne tror att hon vet vid vilket tillfälle hon smittades. En läkare som skötte en sårskada 2007 gjorde det med ytterkläderna på. En sjuksköterska lät sitt långa hår hänga ner över såret. De tvättade inte händerna och använde inga handskar. Yvonne har tidigare arbetat som undersköterska och hon vet hur viktigt det är att ha rena händer i vården.

– De flesta har det, men det finns fortfarande en liten grupp som bara vägrar. De som inte tvättar och spritar sig ska inte jobba inom vården – så enkelt är det, säger hon.

SVT granskar sjukvården

Smittar inte socialt

Trots sin infektion lever Yvonne ett ganska normalt liv med man och ett arbete som projektledare. Men hennes kontakter med sjukvården är allt annat än normala. När hon behöver sjukvård, vilket är ganska ofta eftersom hon har diabetes av typ 1, är hon hänvisad till att undvika den vanliga receptionen.

Hon ska gå in i ”smutsrummet” och där vänta på att personal kommer och tar hand om henne. Hon får inte möta andra patienter och hon upplever sig särbehandlad.

Tunn livlina

Nu har Yvonne burit sina MRSA-bakterier i sju år och hon har inget hopp att bli kvitt dem.

– Hoppet borde finnas, men nej, jag lägger nog ner den tanken. Det är väl så här jag ska leva, så länge jag får leva.

Hon har genomgått flera tuffa antibiotikabehandlingar men mår för tillfället ganska bra. Läkarna har ”lagt undan” en speciell antibiotika som hon ännu inte använt. Den ska användas vid en eventuellt kommande infektion när inget annat biter.

– Den är min tunna livlina.

Smittade sin man

Yvonne väljer att träda fram och berätta om sin situation eftersom hon tycker det är viktigt att informera andra i motsvarande situation. Hon vill också propagera för att sjukvårdspersonalen verkligen följer de basala hygienrutinerna.

– Det är inte meningen att patienterna ska behöva ta den här skiten för att några inte tvättar händerna!

MRSA smittar inte i normala sociala kontakter, men lång samlevnad kan smitta

– Här smittade jag ner min man och det har drabbat honom i hans jobb. Nu tvingas han också leva i det här lite kränkande livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet