Monica Carlsson Foto: SVT

Sjukhusmiss tog hennes syn – nu får hon rätt

Uppdaterad
Publicerad

Monica Carlsson behandlades mot cancer i höften, fick en blodförgiftning på sjukhuset och förlorade synen på ena ögat.

Efter att SVT rapporterade om händelsen i december har sjukhuset nu tagit på sig ansvaret för Monicas skada.

”Patientförsäkringen ringde och sa att jag fått rätt”, säger hon.

Monica Carlsson skrevs i våras in på Universitetssjukhuset i Örebro för att behandlas mot cancer. Men infarten hon fick i armen för att få cellgifter i blev infekterad, och Monica fick en blodförgiftning som spred sig till ena ögat, ryggen och benet.

Efter fem veckor på sjukhuset skrevs hon ut, fortfarande cancerpatient, men med synen förlorad i ena ögat, och svårt att gå på grund av ärrbildningar i benet.

SVT granskar sjukvården

Vårdrelaterade infektioner, som det kallas, alltså infektioner som patienter får på sjukhusen, är den vanligaste vårdskadan, och SVT:s granskning visar att det är stor skillnad mellan hur olika sjukhus lyckas undvika att patienter infekteras.

Och trots att vården enligt lag är skyldig att anmäla skadade patienter till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, gjorde de inte det i Monicas fall.

Sjukhuset vill inte kommentera

Gustav Ekbäck är chefläkare på Örebro Universitetssjukhus, och han förklarade det så här i SVT:s granskning av patientsäkerheten på sjukhusen när vi berättade om det här innan jul.

– På kliniken så har man gjort en utredning och ändrat lite rutiner och så men man bedömde inte där att man ska gå vidare och anmäla.

Sjukhuset ville inte ytterligare kommentera enskilda fall, men efter SVT:s rapportering har nu sjukhuset tagit på sig ansvaret för Monicas vårdskada.

– Patientförsäkringen som jag har gjort anmälan till, de ringde och sa att jag fått rätt, berättar Monica Carlsson. Bara den känslan av att få rätt var ju helt otrolig, det var ju lite overkligt, när det händer så, för jag trodde inte det. Det var ju fantastiskt att få rätt.

”Lite extrabonus”

Nu har hon fått ett litet förskott på skadeståndet, i väntan på att ytterligare en operation ska avgöra hur stor skada hon har fått av infektionen.

Det i sin tur avgör summan på ersättningen. Men synnerven är permanent skadad har hon fått veta, och Monicas liv har påverkats för alltid:

– Det är ju till det sämre, det mesta är ju till det sämre. Benet kanske blir bättre, men ögat det är ju som det är, så är det.

Vad betyder pengar i det här läget?

– Det är väl inte det som betyder mest, utan det viktigaste var väl att få rätt. Sen är det ju lite extrabonus att få pengar då.

Är det en upprättelse?

– Ja det är det ju. Absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet