Hans Karlsson i Aktuellt. Foto: SVT

SKL om sjukhusgranskningen: Vi har börjat mäta problemen

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Aktuellt kommenterade landstingens intresseorganisation SKL SVT:s stora sjukhusgranskning. Enligt den ansvarige chefen har man kommit långt – med att mäta problemen.

SVT Nyheter har under två dagar granskat vårdskadorna och rapporteringen kring dessa. Granskningen har bland annat visat att det finns stora skillnader, både i fråga om rapportering och skador, och att SKL väljer att inte offentliggöra vilka sjukhus som ligger sämst till i deras egen genomgång.

Hans Karlsson är chef för avdelning för vård och omsorg vid organisationen Sveriges kommuner och landsting. Han menar att de stora skillnaderna mellan olika sjukhus kan förklaras konkret.

SVT granskar sjukvården

– De som lyckas bra ser vårdskador som oacceptabelt, där finns ett bra samarbete, vårdhygienkompetens, bra lokaler och bra städning.

Nästa steg ska tas

Han menar att man överallt ser allvarligt på frågorna, och menar att det nu handlar om att lära sig av sina misstag.

– Det vi sett exempel på här kan man inte göra ogjort, men man kan lära sig mycket av den här berättelsen.

När man läser era rapporter framgår problem med läkemedel, städning och att man inte tvättar händerna ... borde det inte vara självklart?

– Jo det är det. Hygienrutiner att man sprittvättar sina händer, det har vi följt upp med mätningar.

Han hävdar att man kommit långt i fråga om att mäta problemen – men att nu nästa steg ska tas.

– Vi har nu lärt oss mäta, nu återstår det mer konkreta arbetet. Vi har gjort en ny rapport med konkreta åtgärder från olika håll i landet.

Arbete pågår

Enligt SKL pågår ett omfattande arbete ute i landstingen.

– Det viktigaste är att vara medveten om de brister man har. Det kan låta banalt men åtgärderna handlar om halkstrumpor, att man byter lakan, att två läkare jobbar ihop vid operation eller att man anställer apotekare.

Fakta

Följ SVT:s granskning här på webben och i nyhetssändningarna i tv. Har du tips eller erfarenheter? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier under #sjukhusgranskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar sjukvården

Mer i ämnet