Stefan Löfven uttalade sig om den senaste krisen inom den Svenska Akademien. Foto: SVT

Stefan Löfven om Svenska Akademien: Måste återupprätta förtroendet

Publicerad

Stefan Löfven förvånas över och beklagar den senaste utvecklingen i Svenska Akademien. Nu har Akademien själva ansvar för att återupprätta förtroendet för institutionen och det anrika Nobelpriset, säger han till SVT Nyheter.
– Det är en mycket viktigt sak för Sverige och då är det viktigt att denna institution fungerar.

Statsminister Stefan Löfven poängterade att det nu är upp till Svenska Akademien själva att återupprätta förtroendet och respekten för institutionen och betonade även vikten av Nobelpriset för Sveriges anseende.

– Det är att beklaga. Det är förvånande att det har blivit så. Nu är det upp till Akademien själva att återupprätta förtroendet och respekten, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter efter en presskonferens vid Rosenbad i dag torsdag.

– Det är en mycket viktigt sak för Sverige och då är det viktigt att denna institution fungerar.

”Akademiens ansvar”

Statsministern ansåg inte att ”Sverigebilden” per se har skadats av denna kris, men varnade för att Nobelprisets anseende riskeras att ”svärtas ned” om ordningen inte återställs.

– Nu är det Akademien själva som har ansvar för att återupprätta respekten och förtroendet för institutionen. 

Ledamöten på möte i kväll

Klockan 17.00 på torsdagskvällen samlades Akademieledamöterna traditionsenligt för ett sammanträde i sitt sessionsrum i Börshuset i Stockholm.

Dagordningen är hemlig, och fastställs av ledamöterna själva inför sammankomsterna. Men torsdagens möte ser ut att bli allt annat än traditionsenligt efter den senaste tidens kris som skakat institutionen i sina grundvalar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet