Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmie Åkesson (SD) om kollegan: ”Det blir svårt att representera SD”. Foto: SVT/TT

Åkesson: Blir svårt att representera SD om domen vinner laga kraft

Uppdaterad
Publicerad

När EU-frågan föredrogs på SD:s landsdagar fanns sexualbrottsdömde Peter Lundgren inte på plats. Om domen vinner laga kraft kan hans tid i SD vara över.

– Jag har talat om för Peter Lundgren att det blir väldigt svårt att representera Sverigedemokraterna, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Europaparlamentarikern Peter Lundgren dömdes nyligen i Göta hovrätt till 60 dagsböter á 1000 kronor för sexuellt ofredande sedan han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten. I sin dom skriver hovrätten:

”Att beröra en kvinnas bröst på det sätt som Peter Lundgren har gjort är en handling som typiskt sett är ägnad att kränka den sexuella integriteten hos den som utsätts. Omständigheterna vid tillfället var inte sådana att de föranleder någon annan bedömning.”

Tonen har skärpts

Centralt från partiet har tonen mot Peter Lundgren stegvis skärpts. I ett uttalande kort efter domen skrev partisekreteraren Richard Jomshof att ”både Peter Lundgren och den målsägande har rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra” och att för partiets del så är ”saken redan utagerad”.

I fredags fick Jimmie Åkesson frågan av Sveriges Radio om Lundgren kunde fortsätta i partiet vid en laga kraftvunnen dom.

– Jag ser att det blir väldigt svårt naturligtvis, vilket jag också har framfört till Peter Lundgren själv.

För en diskussion internt

Peter Lundgren finns inte på plats vid landsdagarna i Karlstad. Föredragande i EU-frågan, EU-parlamentarikern Charlie Weimers, lyfte i talarstolen fram flera av Lundgrens framgångar i Bryssel. Men när SVT intervjuade Jimmie Åkesson efter hans tal på lördagen var det fortsatt en skärpt ton mot Lundgren.

– Vi inväntar att den här domen ska vinna laga kraft och det vet vi inte riktigt när den gör, det beror på om han väljer att överklaga eller inte. Så jag passar på den frågan tillsvidare, men det är klart att vi för en diskussion internt om vad det innebär om den här domen vinner laga kraft.

Men om den gör det?

– Jag har talat om för Peter Lundgren att det blir väldigt svårt att representera Sverigedemokraterna och jag upplever att han har förståelse för det, säger Jimmie Åkesson.

SVT Nyheter har sökt Peter Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer