Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Han gjorde som han brukar och målade upp en väldigt mörk bild av tillståndet i Sverige, säger SVT:s Elisabeth Marmorstein om Jimmie Åkessons tal.

Marmorstein: SD:s outsider-roll kan bli svår att upprätthålla

Publicerad

Efter att Jimmie Åkesson omvalts som partiledare på Sverigedemokraternas kongress i Karlstad riktade han hård kritik mot övriga riksdagspartier. De bär skulden för det elände som landet genomgår, var budskapet från SD-ledaren.

Den bilden har tjänat Sverigedemokraterna väl, men i framtiden kan den bli svår att upprätthålla, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Marmorstein beskriver SD-ledarens linjetal som ett typiskt ”Jimmie Åkesson-tal”. Att Åkesson målar upp en väldigt mörk bild av tillståndet i Sverige med den röda tråden ”vad var det vi sa?”, känns enligt Marmorstein igen.

– Det är en position som verkligen gynnat Sverigedemokraterna genom åren, att stå utanför och lägga skulden på de andra. Det har gjort att de kunnat fånga upp väljarnas missnöje med sakernas tillstånd. Men nu vill man ingå i ett samarbete, och då blir det svårare att ha den positionen, säger hon.

Bilden av Sverigedemokraterna som en politisk outsider bleknar inte minst i skenet av veckans budgetomröstning, där det alternativ som förhandlats fram av M, KD, och SD röstades igenom i riksdagen. Men oavsett hur samarbetet påverkar synen på partiets egna ansvar så utgör budgetomröstningen en stor seger för Åkesson, enligt Marmorstein.

Just det där, att bli insläppta på riktigt i värmen, är ett steg på vägen i vad som är Sverigedemokraternas långsiktiga mål. Det vill säga att utmana Socialdemokraterna som största parti.

”Kan driva en hård linje mot Kristersson”

Hur samarbetet mellan de tre partierna kommer att se ut framöver återstår dock att se. Även om de kunnat enas om ett budgetförslag finns fortfarande meningsskiljaktigheter i frågan om en eventuell regeringsbildning efter nästa val. Inför kongressen sade Åkesson till DN att partiet hade röstat nej till Kristersson om det vore hans namn som gick under riksdagsklubben på måndag.

För att släppa fram en moderat statsminister kräver SD långtgående förhandlingar och ”inflytande över hela politikområdet”, var beskedet från Åkesson.

– Det tyder på att Sverigedemokraterna vill ha ett program som är minst lika omfattande som januariavtalet. Ska man ta dem på orden så kommer de driva en väldigt hård linje mot Kristersson om han får bilda regering, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer