Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige, menar SD-ledaren Jimmie Åkesson. Ett svårbegripligt utspel, enligt L-ledaren Johan Pehrson. Foto: TT

Åkesson: ”Dags att på riktigt utvärdera EU-medlemskapet”

Uppdaterad
Publicerad

EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige. Det skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt på tisdagen.

– Det är svårbegripligt hur någon, efter Brexit-haveriet, ens kan tänka tanken på att Sverige ska lämna EU, skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson i ett sms till SVT.

Sverigedemokraterna har alltid haft en negativ inställning till det svenska EU-medlemskapet. Nu vill SD-ledaren att Sverige ”på riktigt” utvärderar medlemskapet i unionen.

Partiet är ofta kritiskt till flera av de frågor som EU vill driva igenom – däribland EU:s migrationspakt – och i debattartikeln liknar Åkesson EU vid en tvångströja där tyska, franska och polska politiker bestämmer vilken bil svenskar får köpa, hur dyrt drivmedlet ska vara, och vilka typer av träd svenskar får hugga ner på sin mark.

”Sverige har helt enkelt skänkt bort betydande delar av vår rätt att bestämma över oss själva”, skriver Åkesson.

”Så kan vi naturligtvis inte ha det”

Enligt Åkesson riskerar EU-lagstiftningen få så pass mycket inflytande över svensk beslutsfattning att svenska allmänna val snart inte kommer ha någon betydelse.

”Andra länders politiker och byråkrater, som vi inte kan välja eller avsätta, har i dag större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag”, skriver Åkesson.

”Så kan vi naturligtvis inte ha det”.

Pehrson (L): ”Uteslutet”

”Andra medlemsländer använder unionen för deras egen vinning och vi behöver göra detsamma. Det är dags att ta betalt för alla de hundratals miljarder vi har skeppat iväg till EU. Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss”, skriver Åkesson.

Johan Pehrson (L), ett av SD:s samarbetspartier, är kritisk till Åkessons uttalanden

– Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap. Det vi måste ompröva är om vi ska ha euro eller inte. Vi blir bara kollektivt fattigare med en allt för liten valuta i en stor värld. Jimmie Åkesson säger att EU:s inflytande över Sverige har blivit för stort, jag säger att Sveriges inflytande över EU borde bli större”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Pehrsson (L) och Jimmie Åkesson (SD) debatterar en utredning av det svenska EU-medlemskapet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.