SD-topp avgår efter rasistfilm

Publicerad

Erik Almqvist, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson avgår. Det meddelade partiledaren Jimmie Åkesson under en presskonferens i dag med anledning av den film där Almqvist uttalar sig rasistiskt.
– Beteendet är fullständigt oacceptabelt, säger Åkesson.

Efter att Expressen publicerat en video där Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist bland annat kallade en då 21-årig kvinna för ”hora” och en berusad man för ”blatte lover”, höll SD:s partíledare en presskonferens i riksdagens presscentrum.

Jimmie Åkesson meddelade under presskonferensen att Almqvist lämnar sina poster i partiet.

–Det vi sett är uttalanden och uppträdanden som är fullständigt oacceptabla. Jag menar att det här är de enda rimliga konsekvenserna. Det här är ingen rolig dag. Det kan vara en av de värsta dagarna både på ett politiskt och personligt plan, sade partiledaren under presskonferensen.

Lämnar sina uppdrag

Om han ska uteslutas ur partiet svarade inte Jimmie Åkesson på under presskonferensen.

–Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har accepterat att lämna sina uppdrag som ekonomisk politisk talesperson och sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen. Jag har också uppmanat honom att överväga sin riksdagsplats, sade Åkesson.

Enligt Åkesson har de inte tidigare haft anledning att ifrågasätta det Almqvist tidigare sagt. Varför Almqvist agerat som han gjort menade Åkesson att han själv får svara på senare.

Oklart om Ekeroth

Vad som kommer hända med de övriga två SD-medlemmarna som var med när det hela skedde, Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd och Kent Ekeroth som nu är SD:s rättspolitiske talesman, är inte bestämt.

–-Vi har inte haft anledning eller tid att i dag kolla närmare på Ekeroths roll i det hela, men det kommer vi sannolikt göra under dagen.

Både Ekeroth och Westling fortsatte i går att hävda att Expressens uppgifter var lögn.

Jimmie Åkesson sade att det viktiga just nu är att bygga på partiets trovärdighet.

–Ska vi kunna vara med och styra det här landet långsiktigt måste vi bygga trovärdighet, och det kan vi inte göra på annat sätt än att vara konsekventa i det jag tidigare kommunicerat: nolltolerans. Vi har inga dubbla måttstockar, överträder man gränsen så gör man det och då spelar det ingen roll vilken plats man har i partiet.

Enligt Åkesson är det för tidigt för att bedöma vad det hela fått för konsekvenser för partiet.

–Just  nu hanterar vi det, men det är klart att det alltid blir konsekvenser av den här typen av händelser, så är det ju. Men jag tror någonstans att vårt agerande är det som väljarna bedömer i slutändan. Vi har agerat så kraftfullt vi kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet