Foto: SVT

Åkesson hyllar Danmarks nya ”smyckeslag”

Uppdaterad
Publicerad

I en debatt med Miljöpartiets Maria Ferm hyllar SD-ledaren Jimmie Åkesson Danmarks nya tuffa asyllag. – Det är inte rimligt att de som har stora tillgångar ska få bidrag, säger Åkesson.

Det världskända ”smyckeförslaget” klubbades av danska folketinget i dag. Lagen, som träder i kraft redan nästa vecka, gör det bland annat möjligt för myndigheterna att beslagta större mängder kontanter och vissa värdeföremål från flyktingar. Det blir också åtstramade asylregler, begränsade uppehållstillstånd, skärpta krav för att uppnå permanent uppehållstillstånd och de flyktingar som kan, ska bidra till att bekosta sitt eget uppehälle.

”Ett föredöme”

– Danmark har under många år varit ett föredöme för hur man anpassar politiken efter hur verkligheten ser ut. Det är inte rimligt att de som har stora tillgångar ska få bidrag, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt i SVT:s Aktuellt.

”Inhumana åtgärder”

Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson för migration, menar att Danmarks nya lag innebär att människor behandlas på ett ”väldigt illa sätt”.

– Dessa människor kan ha flytt krigets Syrien, flytt hus och hem. Detta ger signalen att de inte är välkomna i samhället över huvudtaget, säger Maria Ferm i Aktuellt.

– Danska Rädda Barnen beskriver Danmarks åtgärder som inhumana, brutala och konventionsstridliga, fortsätter Maria Ferm.

”Ännu mer problem”

Danmark inför även en längre väntetid innan familjer kan återförenas. Gränsen höjs från ett år till tre. Jimmie Åkesson betonar att diskussionen handlar om Danmark, men säger att även SD vill begränsa anhöriginvandringen.

– Visst, 163.000 asylsökande till Sverige på ett år, men med alla dessa asylsökande följer också en jättestor anhöriginvandring, säkert lika stor på längre sikt. En helt fri anhöriginvandring leder till ännu mer problem i alla de system som belastas i välfärden, säger Jimmie Åkesson.

”Svårt att komma in i samhället”

Om man hålls skild från sin familj blir det väldigt svårt att komma in i samhället, invänder Maria Ferm (MP).

– Om man oroar sig dag och natt för var ens nära och kära är, om de är vid liv och hur de ska ta sig hit, blir det svårt att lära sig svenska språket och hitta ett arbete. Det är en väldigt viktig faktor.

”Ni har inga begränsningar”

Jimmie Åkesson pekar ut Miljöpartiet som det mest extrema partiet när det kommer till invandring.

– Ni har inget tak, inga begränsningar. Det finns en obegränsad påse pengar. Men i verkligheten är det inte så. Man måste prioritera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet