Jimmie Åkesson (SD) var gäst i Morgonstudion och pratade om partiets framgång och en gemensam opposition med M och KD. Foto: SVT/TT

Åkesson om att bli statsminister: ”Är så redo jag skulle kunna vara”

Uppdaterad
Publicerad

Flera opinionsundersökningar i oktober visar att SD har gått om M och blivit största oppositionsparti. I SVT Morgonstudion säger Jimmie Åkesson att det är SD som driver den politiska utvecklingen i landet och att man fått andra partier att ändra sin agenda. Därför skulle han kunna vara den naturliga oppositionsledaren.
– I den kontexten är det så, säger han.

I en väljarbarometer som SVT presenterade på torsdagen är Sverigedemokraterna åter igen större än Moderaterna och därmed största oppositionsparti, något flera andra opinionsundersökningar i oktober också visat. I den från Demoskop/Expressen låg de till och med jämsides med Socialdemokraterna och nosar alltså på platsen som största parti.

”Våra profilfrågor dominerar”

När Jimmie Åkesson besöker SVT Morgonstudion tonar han ner ambitionerna om att bli nästa statsministerkandidat, men han utesluter det inte eftersom han anser att SD är partiet som satt den politiska agendan.

– Det är våra profilfrågor som dominerar debatten. Vi har satt tryck på andra partier att ändra sin politik och retorik. Det var vi som lyfte migrationspolitiken och den misslyckade integrationen. Vi har varit tuffast vad gäller kriminalpolitik, säger han.

Du ser dig själv som oppositionsledare?

– I den kontexten är det så. Men i dag har vi ingen samlad opposition. Jag hoppas att vi hamnar där och jag tror att väljarna förväntar sig det.

Är du redo att bli statsminister?

– Jag är så redo jag skulle kunna vara i den här situationen. Men det är inte viktigt för mig. Jag går inte runt och säger att jag vill bli statsminister. Jag vill ändra samhället. Det är det politiska innehållet som är viktigt.

Första steget: prata politik

Det första steget Jimmie Åkesson vill se är att han och Moderatledaren Ulf Kristersson sätter sig ner för att ta reda på vilka frågor man tycker lika i.

– Om vi kommer överens så kan vi sedan prata om vem som ska ha vilken position, men så länge vi inte pratat politik känns det inte konstruktivt att diskutera vem som ska bli statsminister.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter