Åkesson: Jag är inte feminist

Uppdaterad
Publicerad

Det är omöjligt att kalla sig feminist utan att förknippas med Gudrun Schymans ”talibanfeminism”. Det säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT:s utfrågning i kväll.

– Jag kallar mig inte feminist, jag är Sverigedemokrat och nöjd med det, säger Jimmie Åkesson.

Varför inte feminist?

Utfrågningen

– Det blir omöjligt att inte förknippas med Gudrun Schymans talibanfeminist och uttryck som att ”män är djur” och sådär, säger Åkesson och fortsätter:

– Det finns de i mitt parti som väljer att kalla sig feminister, jag träffade en senast i går. Men jag gör det inte, jag är trygg i min socialkonservativa och nationalistiska utgångspunkt.

Åtta av tio av Sverigedemokraternas väljare är män.

– Vi är ett parti som har grundats och byggts upp av män och drivit traditionellt hårda frågor som har lockat ännu fler män. Men vi har passerat 20 procent kvinnliga medlemmar och det är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Jimmie Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet