Åkesson och Lövin drabbade samman om Sverigebilden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige som framgångsrikt och välskött – eller ett land på väg ned i djupaste förfall?
Åsikterna gick ordentligt isär när Isabella Lövin (MP) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i Aktuellt för att diskutera Sverigebilden.
Isabella Lövin (MP) varnade Jimmie Åkesson för att måla upp Sverige i så mörka färger.
– Det ger människor en känsla av att det inte finns lösningar som samhället kan stå till tjänst med – och det är farligt, sade Lövin.

Enligt Jimmie Åkesson (SD) är Sverige ett land i förfall.

– Ja, i flera avseenden. Vi ser skjutningar, handgranater och sprängdåd mot polisen. Bilden av Sverige som internationellt respekterat – den bilden har kraftigt försämrats och förändrats runtom i hela världen, sa han i SVT:s Aktuellt.

”Talar om fullständigt haveri”

Isabella Lövin(MP) höll inte med Åkesson – hon beskrev partiledarens retorik som ”farlig”.

– Vi rankas som några av de främsta länderna i hela världen. Det jag vänder mig emot är att du inte låter alls så här nyanserad när du målar upp bilden av Sverige i riksdagens talarstol. Då talar du om fullständigt haveri och kaos och säger att samhället fullständigt har misslyckats – och det stämmer inte. Det här ger människor en känsla av att det finns inte lösningar och som någonting man inte kan göra någonting åt – och det är farligt, sa Lövin i debatten.

”Låtsas om att allting är frid och fröjd”

Åkesson däremot gick till motangrepp, han anser att Lövin och regeringen duckar för problemet.

– Är man ansvarig som vice statsminister då vill man inte prata om de här problemen, då vill man istället låtsas som att allting är frid och fröjd. Det är lite som tjuren Ferdinand som sitter och luktar på sin blomma. Det kommer bli svårt för er om ni har en så verklighetsfrånvänd bild, sa Åkesson.

Väjer ni för verkligheten?

– Nej absolut inte. Till skillnad från Jimmie Åkesson vill jag prata om vilka saker vi kan göra för att komma åt problemen. Jag är helt medveten om och ser att det finns problem – speciellt i de utsatta förorterna.

Men enligt Åkesson har det gått så långt att förorter och utsatta områden måste ”återtas”.

– Man har öst pengar på utsatta områden i decennier. De svenska samhällena måste gå in och ta tillbaka de här områdena. Det handlar om att ge polisen befogenheter att ta tag i den organiserade brottsligheten. Nästan en skjutning om dagen i Sverige 2017. Det är invandringen som har skapat de här områdena som är utsatta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer