SD-ledaren Jimmie Åkesson har inte tagit ställning till Peter Lundgrens framtid i partiet, men menar att det är ”problematiskt” att EU-parlamentarikern dömts för brott. Foto: Duygu Getiren Maden/TT, Anna Hållams/TT

Åkesson om domen mot Lundgren: ”Problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Att EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) dömts för sexuellt ofredande är problematiskt. Det menar partiledaren Jimmie Åkesson, som till skillnad mot partisekreteraren Rickard Jomshof, säger att framtiden för EU-parlamentariken diskuteras.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra, säger Åkesson till Ekot.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har för första gången uttalat sig om hovrättens dom mot partikollegan Peter Lundgren.

– Det är ju en diskussion vi för just nu, hur vi ska förhålla oss till det här. Vi har ju ännu ingen dom som har vunnit laga kraft och därför menar jag att vi har några dagar på oss att hantera det här och analysera det här ur alla tänkbara aspekter. Det är klart att det är väldigt problematiskt, säger Åkesson till Ekot.

– Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra.

”Bör ställa sig frågan”

Åkesson säger också att han inte tror att något ärende om uteslutning har inletts.

– Jag tycker att det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv, om han ser möjlighet att kunna verka som sverigedemokrat utan att allt överskuggas av domen

Under gårdagen beskrev dock partisekreteraren Rickard Jomshof partiets inställning annorlunda.

”Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad”, skrev han i en kommentar till TT.

Ger olika besked

SVT:s politikkommentator Mats Knutson menar att Åkesson, i och med dagens utlåtande, kör över sin partisekreterare. 

– Det är inte första gången Åkesson i efterhand kommit med andra eller nya besked än de som hans höga partikamrater lämnat, säger Knutson:

– Å ena sidan väcker Åkesson frågan om Lundgren kan sitta kvar. Å andra sidan vill partiledaren avvakta och vänta med svar tills domen vunnit laga kraft. Oavsett, kommer det vara svårt för Peter Lundgren att verka som politiker om domen vinner laga kraft. 

Lundgren dömdes på måndagen av Göta hovrätt för sexuellt ofredande för att ha tagit en partikollega på brösten i samband med en fest 2018. Han hade tidigare friats i tingsrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrätten ändrar tingsrättens dom och fäller Peter Lundgren för sexuellt ofredande. Hör advokat Tor Åström och hovrättens rådman Christer Ganelind kommentera domen. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer