Både Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) riktar hård kritik mot den svenska regeringens hantering av coronapandemin. Foto: Jonas Ekströmer/Jonathan Näckstrand/TT

Åkesson om svenska strategin: “Gigantiskt misslyckande vi inte kan acceptera”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) har den svenska coronastrategin inte misslyckats, något som varken Kristdemokraternas eller Sverigedemokraternas partiledare håller med om.
– För mig är det tydligt att Sverige har misslyckats. Man har valt en strategi som är dels kontroversiell och dels ett väldigt högt spel som man inte lyckats leva upp till, säger Jimmie Åkesson (SD).

I en intervju i SVT:s Agenda betonar Stefan Löfven att trots att siffror visar att smittspridningen i landet är fortsatt relativt hög så minskar antalet intensivvårdspatienter och dödsfall. Han menar också att det är för tidigt att dra slutsatser om krisen när vi fortfarande befinner oss i den.  

– Han svarar egentligen inte på någonting konkret. Han verkar inte vilja kännas vid den svenska strategin med att acceptera en hög grad av smittspridning, som skiljer ut oss från andra länder i Europa, säger Jimmie Åkesson om intervjun.

”Gigantiskt misslyckande”

Löfven pekar också på brister inom äldreomsorgen som den avgörande faktorn för att smittspridningen bland de äldre är hög i landet. Åkesson å sin sida menar att virusets spridning i samhället spelar en större roll: 

– Knäckfrågan i diskussionen som uppstått de senaste veckorna är att vi tillät en omfattande smittspridning i Sverige. Många experter menar att man inte kan göra det och samtidigt skydda riskgrupper. 

Åkesson menar att utgångspunkterna i den svenska strategin har varit just att acceptera en bred smittspridning så länge vården klarat av att ta hand om de fall som kommer in, och att samtidigt skydda riskgrupper. 

– Och man har inte lyckats skydda riskgrupper, utan hälften av dödsfallen bland äldre har varit i äldreomsorgen och det är ett gigantiskt misslyckande vi inte kan acceptera.

KD: ”Löfven duckar alla frågor om ansvar”

Även Kristdemokraternas Ebba Busch framför i ett mejl till SVT hård kritik mot regeringens hantering av pandemin:

”Stefan Löfven valde med öppna ögon en coronastrategi med få restriktioner och relativt hög grad av smittspridning. Grunden för en sådan strategi är att man kan skydda riskgrupperna, men för att ha en chans att lyckas så hade det krävt ett mycket aktivt politiskt ledarskap från nationell nivå. Detta har varit ett ödesdigert politiskt misslyckande, men Stefan Löfven duckar alla frågor om ansvar.”

Kritik från C

Centerpartiet, som är ett av regeringens samarbetspartier, vill däremot att Sverige byter strategi. Vikarierande partiledare Anders  W Jonsson skriver i ett mejl till TT att ”Sverige kan så mycket bättre”, och att han ”blir riktigt bekymrad över Stefan Löfvens intervju i kväll”.

”Vi behöver byta strategi. Vi behöver testa fler, återuppta den aktiva smittspårningen och bryta fler smittkedjor. Vi är skyldiga att agera snabbt och målmedvetet för att rädda så många människoliv som möjligt”, säger Anders W Jonsson i uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer