Foto: SVT

Löfven: Svenska coronastrategin inte misslyckad

Uppdaterad
Publicerad

Trots höga dödstal och en smittspridning som får Sverige att sticka ut i europeiska jämförelser tycker inte statsminister Stefan Löfven (S) att den svenska coronastrategin har misslyckats.

– Nej, den har inte det. Antalet intensivårdspatienter minskar och antalet dödsfall minskar, säger Löfven i en intervju i SVT:s Agenda.

Sverige kommer ofta högt upp i jämförelser över antalet smittade och döda i olika länder och har också fått en del internationell kritik för strategin att inte stänga ned hela samhället, utan att behålla en relativ stor öppenhet, trots pandemin.

Men Stefan Löfven menar att åsikterna är delade intenationellt, att många är också nyfikna på den svenska strategin. Han anser också att det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser.

– Vi kommer inte få en komplett utvärdering förrän senare. Vi är mitt uppe i krisen, säger statsministern.

”Hög andel tester”

Han är dessutom kritisk till att dra slutsatsen att Sverige drabbats värst genom att bara titta på andelen nya smittfall under några specifika veckor och syftar på en karta baserad på tysk statistik där Sverige ensamt lyser rött.

– I en period där vi har en hög andel tester så ser det ut som om det har ökat, men antalet som vårdas på sjukhus för covid minskar och antalet döda minskar rejält, säger Stefan Löfven.

”Överdödligheten normal”

De minskningarna syns framför allt om man tittar på överdödligheten i nuläget, menar statsministern.

– Sverige är nu nere på en överdödlighet som är normal för den här tiden på året. Man måste se om man har dött av corona eller dött med. Vi är väldigt noga med vår rapportering.

Löfven håller med om att det är tydligt att våra siffror är mycket högre än i våra grannländer, men att det inte betyder att Sverige har klarat av pandemin sämst i Europa.

– Vi har några länder som har det svårare än vi har, och några som har det bättre. Jämför vi med Norden så är det helt uppenbart, säger han.

”Alla hade koll på Italien”

Men även här vill statsministern inte dra några slutsatser utan att ha granskat situationen i mer detalj. Han nämner till exempel att man måste titta på hur resemönstren såg ut.

– Vi vet inte hur reseströmmarna såg ut till och från Sverige jämfört med våra nordiska grannländer vid den här tiden. Alla hade koll på Italien och Österrike, men inte Holland, Storbritannien och USA där vi också hade människor som kom ifrån, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.