Jimmie Åkesson och Annika Strandhäll i Agenda Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD) till Annika Strandhäll (S): Du ljuger

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en hård debatt om vårdköerna i Agenda när SD-ledaren Jimmie Åkesson mötte socialminister Annika Strandhäll (S).

– Du ljuger, sade Åkesson, när Strandhäll sade att SD vill skära ner ytterligare 13 miljarder på kommuner och landsting.

Hur vårdköerna ska minskas var ämnet när S och SD möttes i en debatt i Agenda. SD-ledaren Jimmie Åkesson upprepade vad han tidigare sagt om den svenska vården, att den har havererat med långa vårdköer och människor som dör i väntan på operation.

– Det är verkligen inget haveri, kontrade Strandhäll.

Agenda

– Åkesson ger en bild av en systemkollaps. Vi har utmaningar men också en vård i världsklass.

”Handlar om ett haveri”

Jimmie Åkesson sade att han är trött på att allting kallas för utmaningar och vidhöll att det handlar om ett haveri. Han menade att vårdens kapacitet måste utnyttjas bättre, vårplatserna måste koordineras mellan landstingen och fler inom vården måste jobba få jobba heltid.

– Rappakalja, sade Strandhäll och framhöll att regeringen har höjt anslagen till landstingen med 2,8 miljarder och byggt ut med 1.500 nya utbildningsplatser.

Nedskärningar eller satsningar?

– Men du Åkesson står för en politik att skära ner ytterligare 13 miljarder på kommuner och landsting, det motsvarar 20.000 sjuksköterskor. Det är taget från er budget. Ni vill sänka skatter för dem som tjänar mest. Hur tror du att man ska skattesänka sig ur det här?

– Den som läser vår budget på riktigt vet att vi satsar elva miljarder mer än ni på tre år. Nu pratar du skattepolitik igen. Kan ni inte bara erkänna att vi är i ett oerhört allvarligt läge, sade Åkesson.

Strandhäll upprepade att 13 miljarder motsvarar 20.000 sjuksköterskor.

– Du ljuger! Du står här och ljuger! Vi satsar elva miljarder mer än ni gör, sade Jimmie Åkesson.

Där avbröts den delen av debatten av programledare Anders Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet