Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker det är alldeles för snävt i dag, när man får frihetsberöva någon och inte”, säger Jimmie Åkesson (SD) i 30 minuter.

Åkesson: Ska kunna låsa in utan misstanke – på obestämd tid

Publicerad

Polisen ska kunna hålla gängkriminella inlåsta på obestämd tid, utan en konkret brottsmisstanke, anser SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det kan vara så länge som polisen bedömer att det gör nytta, säger han i SVT:s 30 minuter.

För att få stopp på våldsvågen vill han och Sverigedemokraterna att polisen ska kunna frihetsberöva personer i gängmiljö utan en konkret brottsmisstanke.

Åkesson menar att det i praktiken redan ”föreligger en misstanke”. Det kan enligt honom röra sig om människor som är på väg att begå ett brott eller är nyckelpersoner i en brottsplan. Han drar paralleller till att det nu är möjligt för polisen att genomföra hemlig avlyssning utan en konkret brottsmisstanke.

– Polisen och andra myndigheter har ganska bra koll på vilka personer som är nyckelpersoner i de här miljöerna och ungefär hur de beter sig. I min värld skulle det vara ett ganska bra verktyg för polisen att plocka en person för att förhindra brott, säger han i SVT:s 30 minuter.

”Så länge polisen bedömer att det gör nytta”

I nuläget ser Åkesson inte en tidsgräns för hur länge en person ska kunna frihetsberövas utan brottsmisstanke.

– Det kan vara så länge som polisen bedömer att det gör nytta, säger han i programmet.

Som svar på frågan om detta inte skulle strida mot rättsstatens princip om att inte låsa in någon utan brottsmisstanke svarar Åkesson:

– Jag tycker att det är alldeles för snävt i dag när man får frihetsberöva någon eller inte.

Se hela 30 minuter med Jimmie Åkesson här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.