Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är hård i sin kritik mot SVT. Foto: SVT

Åkesson till hård attack mot SVT

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är hård i sin kritik mot SVT efter Utfrågningen i går, där partiets budget för höjd a-kassa ifrågasattes. – Det är snudd på skandalöst, säger Åkesson.

Det var i SVT:s utfrågning som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick svara på frågor kring hur man beräknat partiets vallöften om höjd a-kassa.

Enligt beräkningar som regeringskansliets tjänstemän har gjort åt SVT har Sverigedemokraterna räknat alldeles för lågt i sin budget. Men i dag kallade Sverigedemokraterna till en presskonferens där man försvarade sina siffror – och riktade skarp kritik mot SVT.

– Om det finns oklarheter i siffrorna är det rimligt att man i sin research inför en utfrågning kontaktar oss och reder ut dem, inte kastar ut siffror som inte stämmer i direktsändning och får mig att framstå som mindre vetande, säger partiledare Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Det är snudd på skandalöst att man gör så i en så viktig programpunkt som SVT:s utfrågningar är.

Har kontaktat källan

Sverigedemokraterna har under dagen varit i kontakt med riksdagens utredningstjänst (Rut), som på partiets uppdrag räknat ut vad en höjd a-kassa skulle kunna kosta. Och chefen på utredningstjänsten står fast vid att deras uträkning stämmer.

Samtidigt menar Åkesson att SVT:s underlag i utfrågningen är ”skakigt” och ”troligen felaktigt”. Enligt honom är det oklart vilken tjänsteman på regeringskansliet som har fått fram de alternativa siffrorna.

– Det är anmärkningsvärt att man använder ett så till synes skakigt underlag för att slå mot en partiledares trovärdighet, säger han.

”Så fungerar de här utfrågningarna”

SVT:s programledare Mats Knutson försvarar beslutet att inte låta Jimmie Åkesson ta del av siffrorna på förhand.

– De som tittar på våra utfrågningar vet att vi lyfter en del frågor som är oväntade för partiledarna. Så fungerar de här utfrågningarna, partiledarna som kommer vet inte vilka frågor som tas upp, säger han och fortsätter:

– Sedan ska man komma ihåg att när vi ställde frågan till Jimmie Åkesson visste han inte ens vad hans eget förslag kostade. Det är anmärkningsvärt.

Känner du dig trygg med att era siffror är korrekta?

– Ja. Vi var väldigt noga med att ange källa här. Vi har använt regeringskansliets tjänstemän som har tagit fram det här underlaget och i och med att det var i det närmaste identiskt med andra stora aktörer som har räknat på det här – TCO och Socialdemokraterna – så valde vi att använda det. Det är inte de siffror som vi använder som sticker ut i sammanhanget utan det är Sverigedemokraternas siffror.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.