Jimmie Åkesson, SD och Ulf Kristersson, M under onsdagens partiledardebatt. Foto: SVT

Åkesson till M-ledaren: Vi borde kunna prata med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fortsatte sin charmoffensiv mot M och KD och sträckte ut en hand mot M-ledaren under ett replikskifte dem emellan, under onsdagens riksdagsdebatt.
– Vi har mycket gemensamt, rimligen borde då du och jag kunna prata med varandra, säger han.

I sitt anförande angrep Jimmie Åkesson den sittande regeringen för att ha misslyckats med ”precis allting” under fyra år vid makten.

– Nu är vi tre partier i opposition. Vi är tre olika partier för att vi skiljer oss åt och man kan välja att fokusera på det. Men det finns också mycket, och jag skulle vilja säga mer, som förenar oss, sa han och syftade på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det handlar både om värderingar och sakpolitik, fortsatte Åkesson.

– Det är min övertygelse att om den här vänsterliberala alliansen ska få en match så måste oppositionen förr eller senare ge dem den matchen gemensamt. Att lämna walk over är inget alternativ, sa SD-ledaren.

”Jag är inte kinkig”

Ulf Kristersson svarade att han visserligen kan tänka sig att ta stöd av Sverigedemokraterna, regeringen eller vem som helst som kan stödja moderat politik – men att det inte räcker för att ”bli ihop”.

– Du gillar halva vårt partiprogram, hälften av våra värderingar. Det är inte så dåligt, det finns många här inne som gillar mindre, men det räcker inte för att bli ihop, svarade M-ledaren och fortsatte:

– Man kan inte gilla halva oss, vi är ett liberalt och ett konservativt part. Om man inte förstår båda sakerna gör man inte gemensam sak med oss. 

”Kasta inte sten i glashus”

Åkesson menade å sin sida att Kristersson, trots att han företräder ett liberal-konservativt parti, gärna samarbetar med liberala partier men inte alls med ett konservativt parti och återupprepade därefter uppmaningen att göra gemensam sak med SD.

– Kasta inte sten i glashus, låt oss istället göra vad vi kan – låt oss göra den här mandatperioden så svår som möjligt för den vänsterliberala alliansen och så bra som möjligt för Sverige, sa Åkesson.

– Vi har mycket gemensamt, rimligen borde då du och jag kunna prata med varandra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer