M-ledaren Ulf Kristersson tackade V-ledaren Jonas Sjöstedt för att ha bidragit till skattesänkningar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristersson: ”Jag lyfter på hatten för Jonas Sjöstedt”

Uppdaterad
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson förvånade nog många när han i sitt inledningsanförande valde att rikta ett tack till V-ledaren Jonas Sjöstedt.
– Tänk att jag skulle bli omsprungen på högerkanten av Jonas Sjöstedt i viljan att sänka skatten för dem som tjänar allra allra mest, sa Kristersson.

Kristersson (M) inledde sitt anförande i partiledardebatten genom att angripa vad han kallade ”de ovilligas politiska pakt” och syftade på den överenskommelse mellan S, MP, C och L som ska ligga till grund för regeringen under de kommande åren.

Ulf Kristersson framhöll att samarbetet och partierna bara förenas av vad de är emot.

Ironisk passning

Han passade samtidigt på att rikta ett ironisk passning till V-ledaren Jonas Sjöstedt genom att tacka honom för att indirekt ha bidragit till att slopa värnskatten genom att släppa fram Stefan Löfvens regering.

– Det finns så många ironier. Tänk att jag skulle bli omsprungen på högerkanten av Jonas Sjöstedt i viljan att sänka skatten för dem som tjänar allra allra mest, sa Kristersson.

– Jag lyfter på hatten och tackar Jonas Sjöstedt, sa han och möttes av ett rungande skratt i riksdagskammaren.

Avskaffa regeringen tillsammans?

I ett senare replikskifte tackade Sjöstedt M-ledaren för att ha lyft frågan om värnskatt.

– Jag välkomnar det, det gör Sverige mycket mer orättvist och ojämlikt. Jag är beredd att prata ihop oss för att stoppa värnskatten, sa Sjöstedt.

Han hänvisade till att Kristersson tyckte att det var en dålig prioritering att slopa värnskatten nu.

Kristersson svarade att han gärna avsätter regeringen tillsammans med V, men inte för att de avskaffar värnskatten.

– Vill du avsätta regeringen? I'm on, fortsatte han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter