Foto: SVT

Nytt politiskt landskap i årets första partiledardebatt

Publicerad

Efter en uppslitande politisk kamp om regeringsmakten så möts partiledarna i dag i riksdagen för årets första debatt. Kanske mest spännande blir hur forna Alliansallierade agerar mot varandra – och hur Stefan Löfven tacklar kritiken från vänster, säger SVT:s Elisabeth Marmorstein.
– Centerpartiet och Liberalerna kan svårligen hävda att de är i opposition när de har ett så här nära samarbete med regeringen

Klockan nio på onsdagsmorgonen inleds årets första partiledardebatt, och det i en helt ny politisk terräng. Den rekordsvåra regeringsbildningen har splittrat de gamla blocken och utlöst infekterade konflikter, inte minst emellan de fyra Allianspartierna.

Hur Allianspartierna nu kommer att agera mot varandra kommer att vara bland de mest intressanta under debatten, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– När de fortfarande var en allians tog man aldrig replik på varandra, nu har man förberett sig för att göra det om debatten kräver det, säger hon i Morgonstudion.

S kan vänta sig kritik

Men även på vänstersidan väntas tuffa ord. Marmorstein är nyfiken på hur Stefan Löfven (S) hanterar kritik från Vänsterpartiet, utifrån den långa kravlista som C och L ställde upp för att släppa fram Löfven som statsminister.

– Där kommer Jonas Sjöstedt att angripa Stefan Löfven för de punkter i det 73-punktsprogrammet som går stick i stäv med det S gick till val på, alltså uppluckrat anställningsskydd och marknadshyror i nyproduktion, säger hon.

Liknande kritik kan också komma från SD-ledaren Jimmie Åkessons håll. Löfven får vara ”beredd på en hel del rallarsvingar”, enligt Marmorstein, något han dock bör har vant sig vid, vid detta laget.

– Så var det även under förra mandatperioden och nu slipper han ju att Centerpartiet och Liberalerna pekar ut honom som huvudfiende så på det sättet så blir det lite lättare.

Infekterat i Alliansen

För Centerpartier och Liberalerna kommer det viktigaste vara att lyfta fram sina sakpolitiska segrar i överenskommelsen med Löfven, att de har uppnått mer än att bara hålla SD borta från inflytande. Förhållandet till M och SD är fortfarande infekterat, säger Elisabeth Marmorstein.

– Centerpartiet och Liberalerna kan svårligen hävda att de är i opposition när de har ett såhär nära samarbete med regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer