Jimmie Åkesson (SD) Foto: Scanpix

Åkesson: ”Vi är här för att stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett upp när det gäller integrationspolitiken – och missmodet lyser igenom i statsministerns uttalanden. Det hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson som tror att hans närvaro i tv-soffor och debatter ger Sverigedemokraterna goda chanser i nästa val.

När Åkesson i dag sommartalade i hemstaden Sölvesborg var åhörarskaran 200-300 personer stor. Där stod Jenny Ek som röstar på SD för att slippa familjepolitikens ”överförmynderi”.

-Om jag vill ta ut all föräldraledighet själv utan att dela så ska jag få göra det, sade hon.

Talet gjorde henne inte besviken: Åkesson fnyste åt försök att få föräldrar att dela dagarna mellan sig. Jämställdhetsbonusar utlovas, men folk nappar inte.

-Vi hör krav, framför allt från vänsterhåll, på ännu hårdare kvotering. Ändå ser verkligheten ut som den gör. Kan det inte vara så att många fördelar föräldradagarna på ett visst sätt för att man faktiskt vill ha det så? sade han.

”Missmod och uppgivenhet”
Han återkom till missmod och uppgivenhet han sade sig se hos regeringspartierna, främst när det gäller integrationspolitik. Idén med nystartzoner, att ge företag skattelättnader i problemtyngda områden med hög arbetslöshet, tydde enligt honom på att regeringen gett upp.

En sådan satsning kan ju inte annat än misslyckas, spådde han. Uppgivenheten lyste enligt Åkesson igenom i citat som Fredrik Reinfeldts ”om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet”.

Pia Kjaersgaard, Dank Folkepartiledaren som nyligen berättade att hon lämnar sin post, hyllades av Åkesson. Med en politisk roll som tungan på vågen har hon enligt Åkesson visat att det med ganska små medel går att få ”tungan att slå över”.

Här för att stanna

TT: Hur ser du på era chanser till ökat politiskt inflytande?

-Det som var hätskt i början när vi kom in i riksdagen har lagt sig. Nu vet folk att vi är här för att stanna. Jag utgår från att vi kommer att öka i antal väljare nu när vi får delta som de andra partierna, i tv-debatter och så.

TT: Prognos för valet 2014?

-Svårt att säga. Men vi tar det sakta och säkert, vilket är bättre än Ny demokratis upp som en sol och ner som en pannkaka.

Enligt väljarmätningar från juli ligger partiet runt 6,5 procent. Men, säger Åkesson, ”skämmighetsfaktorn” i att säga att man röstar på SD kan ju dölja en siffra som egentligen är högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer