För att illustrera hur man borde hantera situationen med sextrakasserier på festivaler drog Åkesson fram ett par handbojor och sa: ”Det finns bara en sorts armband som är effektiva mot sexualförbrytare och det är den här sorten.” Foto: TT

Åkesson: Vi ska ta tillbaka vårt land

Uppdaterad
Publicerad

Det var med ett brandtal om trygghet, svenska värderingar och ett utträde ur EU, som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson intog Almedalens scen. Och till publikens jubel drog partiledaren fram ett par handbojor mitt under talet, för att illustrera hur man borde hantera sexuella trakasserier på festivaler.

– Den brittiska folkomröstningen om EU har sänt chockvågor genom Europa och skakat om den politiska eliten på djupet.  

Precis som Jan Björklund inledde veckan talade SD-ledaren Jimmie Åkesson om Storbritanniens historiska val att lämna EU, och Sveriges framtid i unionen. Men med en stor skillnad. Björklund talade om mer EU.

Om brexit säger Åkesson: Äntligen. 

– Äntligen någon som vågar ge federalisterna i Bryssel en rejäl knäpp på näsan. Och som väntat hör vi hur man från etablissemanget har svårt att hålla inne med sitt totala förakt för vanligt hederligt folk.

Hoppas att Sverige går efter

Jimmie Åkesson kallade sig flera gånger Europavän när han sa att han är stolt över det europeiska arvet, men samtidigt tror att alla länder har olikheter. Han hyllade mångfalden i Europa och anklagade Björklund och Löfven för att vilja offra den för mer likriktning och centralstyrning från ”eurokraterna i Bryssel.”

– Låt oss hoppas att Storbritanniens modiga val blir början till slutet för federalisternas obehagliga, frihetsfientliga planer. Låt oss hoppas att framtiden nu kan stavas frihet och självbestämmande. 

Åkesson inledde sitt tal med att håna de andra partiledarnas teman och förslag som lagts under veckan - som segregation, utanförskap och våld mot blåljuspersonal. ”Välkomna till verkligheten”, sa SD-ledaren till sina kollegor. 

– Det här har varit ett problem för svenska folket i väldigt många år, nu plötsligt har ni noterat det, hjärtligt välkomna till verkligheten.

”Det är så oerhört förnedrande”

Migrationsverkets chef Anders Danielsson har i veckan hållit flera seminarier, där han bland annat ställt frågan om hur många som fått det sämre på grund av invandringen i Sverige under förra året. Den frågan, tycker Åkesson, borde han ställa till någon annan än publiken i Visby. 

– Han skulle kunna sagt det till familjen på Lidingö som fick flytta till förmån för nyanlända.

– Poängen här är, att om man låter påskina att en så stor invandring som vi har haft inte påverkar samhället och dess invånare negativt. Det är så oerhört förnedrande, så respektlöst, mot alla de som faktiskt drabbas.

”Finns bara en typ av armband”

Frågan om vem som fått det sämre på grund av invandringen borde även ställas till de unga kvinnor som blivit utsatta för sexuella trakasserier på festivaler, menar Åkesson. 

– Vad är det för samhälle man har skapat åt oss, där kvinnor, tjejer, unga flickor, barn inte kan vistas i offentlig miljö utan risk att utsättas för sexuella övergrepp. 

Till Rikspolischef Dan Eliasson riktade Åkesson följande råd: Det finns bara en typ av armband sexualförbrytare bör bära. Samtidigt höll han upp ett par handbojor, till skratt och applåder från publiken.

– Se till att använda dem mer istället för att lägga energin på misslyckade PR-kampanjer och på att bjuda huliganer på fika.

Talade återigen om utsatta områden

Situationen i förorterna har varit partiets tema under dagen. Åkesson talade ännu en gång om de utsatta områden han kallar bortglömda.

Han menar att samhället sviker de skötsamma medborgarna i dessa områden genom att förneka ”själva existensen av svensk kultur”, ett svenskt sätt att förhålla sig till saker som relationer mellan människor och djur, miljö och natur eller det motsatta könet.

– När det svenska samhället självt förnekar existensen av allt detta, så betyder det samtidigt att vi inte erbjuder nytillkomna någonting att bli en del av.

Framtiden

Sedan blickade SD-ledaren mot framtiden och talade länge om  ”en ny vision” för Sverige. Om det han kallar ett splittrat och polariserat Sverige, ett söndertrasat folkhem. Sverige, menar Jimmie Åkesson, befinner sig vid ett vägskäl.

”Låt oss fokusera på vår vision för ett sammanhållet Sverige”, sa Åkesson till publiken i Almedalen. 

– Jag är så innerligt trött på att höra de andra partiernas verklighetsfrånvända analyser. Höra hur de ständigt – år efter år – upprepar samma gamla mantra, presenterar samma gamla politik som bara har gjort skada.  

– Det är inte det Sverige jag vill lämna över till mina barn när den dagen kommer. Det är därför, Sverigevänner, jag kämpar.

Se hela talet i klippet i toppen av artikeln

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter