Åkesson vill hjälpa ukrainska flyktingar: ”Vi är närområdet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har efter Ukrainakriget gjort en omsvängning i Nato-frågan och SD-ledaren Jimmie Åkesson utesluter inte ett snabbt ja till medlemskap om läget kräver det. Med hänvisning till att landet utgör Sveriges ”närområde” vill partiet också hjälpa och ge tillfälligt skydd åt ukrainska flyktingar.

Under helgen pågår Sverigedemokraternas valkonferens. Kriget i Ukraina, det rådande säkerhetsläget i Europa och de miljontals som nu flyr stod i fokus för Jimmie Åkessons partiledartal.

Han riktade även hård kritik mot de andra riksdagspartierna, särskilt Socialdemokraterna, för såväl ”bränslekrisen” som ”den ohållbara flyktingkrisen”.

”En akut situation”

I det rådande läget vill SD-ledaren stötta alla ukrainska internflyktingar och öka hjälpen till de länder som gränsar till Ukraina, som tillsammans hittills tagit emot över två miljoner flyktingar.

– Det innefattar också ett ansvarsfullt mottagande här i Sverige, säger Jimmie Åkesson, och upprepar ordet ”ansvarsfullt”.

SD vill sedan tidigare stoppa asylinvandringen och pausa kvotflyktinginvandringen. Men under lördagen klubbade partiet ett ändringsförslag till migrationspolitiken där man bland annat skriver att Sverigedemokraterna vill ”stoppa asylinvandringen från länder som inte utgör vårt närområde” och ”prioritera kvotflyktingar från närområdet”, med särskild hänvisning till Ukraina.

– Jag vill understryka att det här handlar om ett tillfälligt skydd i närområdet i en akut situation, och ingenting annat, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson meddelar också att man omedelbart vill styra om mottagandet av kvotflyktingar så att Sverige endast tar emot människor från Ukraina.

– Vi har alltid förespråkat flyktinghjälp i krisernas närområde. Den här gången är vi närområdet.

Utesluter inte snabbt Nato-ja

Sverigedemokraterna, som traditionellt varit emot ett svenskt Nato-medlemskap, svängde förra veckan i frågan. Likt Moderaterna vill man även gå hand i hand med Finland.

Dygnet innan valkonferensen föreslog SD:s verkställande utskott att partiet ska ändra linje om Nato och öppna för en anslutning, vilket röstades igenom på lördagseftermiddagen.

Den militära alliansfriheten har tjänat Sverige väl, underströk Åkesson i sitt tal. Samtidigt konstaterade han att vi befinner oss i ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. Han vill snarast tillsätta expertutredning som kan utgöra underlag för ett snabbt beslut. Enligt SD-ledaren handlar det inte om ett plötsligt ja utan att ”dörren måste hållas öppen”.

– Och jag vill vara särskilt tydlig med en sak: ett snabbt beslut där Sverigedemokraterna ställer sig bakom ett medlemskap i Nato kan inte uteslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.