Foto: TT

Åkesson vill peta Ekeroth i justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Även om Kent Ekeroth frias från ringa misshandel i hovrätten kan han inte företräda Sverigedemokraterna i riksdagens justitieutskott, anser SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson säger, på en träff med journalister i riksdagen, att det kanske inte är helt korrekt att säga att han helt har förlorat förtroendet för Ekeroth.

Även om han inte döms så är förtroende ändå skadat, han har ju hamnat i liknande händelser förr, säger Åkesson.

Tingsrätten dömde Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö men hovrätten tog upp Ekeroths överklagande och den 1 december kommer hovrättens dom.

En friande dom skulle, säger Åkesson, i någon mening innebära att Ekeroth vinner en del. Men det förändrar inte hans syn på ledamotens framtid i justitieutskottet.

På en direkt fråga om Åkesson anser att Ekeroth bör lämna utskottet även om han frias, svarar Åkesson ”Ja”.

Känner sig ”i princip maktlös”

SD-ledaren anser också att Pavel Gamov, som har kritiserats för en kontroversiell valobservationsresa till Ryssland, ska lämna sina utskottsplatser för SD i utrikesutskottet och EU-nämnden. Till skillnad från Ekeroth har Gamov uteslutits, lämnat SD och blivit politisk vilde. Men han har gjort klart att han tänker sitta kvar på sina poster i riksdagen.

Åkesson beskriver sig som i princip maktlös, han kan inte peta ledamöterna från posterna mot deras vilja. Han ser gärna en diskussion med de övriga partierna om att öka partiernas makt över utskottsplatserna, men också riksdagsmandaten. Han säger att han inte märkt något intresse från de andra riksdagspartierna att göra det, dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.