Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Åtminstone fundamenta måste finnas på pränt”, säger Jimmie Åkesson (SD). Foto: Alex Bolevin

Åkesson villkorar M/KD-samarbete – kräver skriftligt avtal

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson villkorar ett framtida budgetsamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Enligt SD-ledaren måste partierna i så fall ingå ett avtal om grunderna för politiken.

– Det är bra om man kommer överens, att det också sätts på pränt. Så vi vet att det här förhåller vi oss till och det här styr vi utifrån, säger Jimmie Åkesson.

SD:s partiledare är på besök i Svalövs kommun där SD tog över styret våren 2019. Här vilar makten på solid grund efter att kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) krävt att samarbetspartierna ska ingå ett avtal om hur kommunen ska styras.

– Ja, vi satte det på ett papper. Det pappret har inte publicerats och kommer inte publiceras. Utan det är vårt relationsdokument, säger Teddy Nilsson.

I Svalöv styr Sverigedemokraterna i ett nära samarbete mellan Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Liberalerna. Och Svalövs modell med ett framförhandlat dokument som styr politiken är något partiledaren tar med sig om Sverigedemokraterna ska ingå i ett budgetsamarbete efter valet 2022. 

– Ja det gör jag ju så klart. Nu har ju både Moderaterna och Kristdemokraterna aviserat att – även om man inte vill se oss som en del av en regering – åtminstone öppna för att budgetförhandla med oss. Och då är det klart att erfarenheter huruvida man har lyckats på kommunal nivå är viktiga för mig.

Så du behöver ha ett samarbete på pränt?

– Ja det tror jag är avgörande. Åtminstone fundamenta måste finnas på pränt. Utgångspunkterna, alltså de mer övergripande linjerna, måste vi nog vara överens om och det måste finnas på pränt.

”Inflytande i proportion till storlek”

Det är i ett längre reportage i SVT Agenda som Jimmie Åkesson berättar om hur han tänker kring ett eventuellt framtida budgetsamarbete, och vad som krävs för att i förlängningen släppa fram Ulf Kristersson som statsminister i en regering. Men hur mycket inflytande Sverigedemokraterna skulle ha över en sådan regering hänger på valresultatet, menar han.

– Så nära reellt inflytande som vi är nu har vi aldrig varit. Men vad vi kan kräva är helt baserat på valresultatet. Jag menar att om man ska ingå i ett samarbete i någon form så är det rimligt att man får inflytande i proportion till sin storlek.

Men det innebär att ni får mer inflytande över en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna – än vad KD får?

— Ja, i det sammanhanget är det ju så, men som sagt vi har inget valresultat än.

Har du sagt det till Ebba Busch?

— Jag tror att man förstår de här sakerna. Och det är klart att om vi får en sådan position att vi kan få en regering att agera i rätt riktning i frågor som vi tycker är viktiga så ska vi göra det. Det är det vi siktar mot, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

Fotnot: Detta är första delen i en serie reportage där Agenda följer partiledarna i de tre största riksdagspartierna.

Se hela Agenda på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer