Foto: Skavlan

Åkessons besked: ”Jag ska komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson är redo för den politiska hetluften. Han återkommer till jobbet som partiledare för Sverigedemokraterna vid månadsskiftet. Det beskedet gav han i en intervju med SVT–programmet Skavlan.

Intervjun med Åkesson sänds i Skavlan på fredag. Av produktionstekniska orsaker spelas ibland programmet in i en studio i London. Det var där som Åkesson gav beskedet att han nu är tillbaka efter sjukskrivningen.

– Jag ska komma tillbaka och ska börja jobba efter den 31 mars, säger Åkesson.

Mjukstart väntar

I intervjun beskriver han den kommande tiden som en form av arbetsträning, men betonar att han är partiledare. Enligt Åkesson är det i dagsläget oklart när han kan komma tillbaka på heltid.

– En sådan sjukdom som jag har drabbats av innebär att man inte kan hoppa direkt in i hetluften över en natt. Det får bli en successiv återkomst.

Åkesson säger i intervjun med programledaren Fredrik Skavlan att han den kommande tiden ska arbeta med ”partiets inre liv”.

– Jag ska delta i möten och sådant, säger Åkesson.

Få offentliga möten

– Det är en ganska unik situation. Man kan inte vara sjukskriven på halvtid eller deltid. Antingen är man partiledare eller så är man det inte och då blir det lite komplicerat hur man ska gå tillväga med arbetsträning, säger Åkesson.  

Åkesson säger också att han under sjukskrivningen lärt sig att förstå vad en utmattningsdepression handlar om och att han arbetat med att bättre förstå kroppens signaler.

– Det har jag jobbat med de senaste månaderna, säger Åkesson.   

Att han nu trappar upp tempot stegvis ser Åkesson som en form av arbetsträning och han  kommer inledningsvis att begränsa antalet offentliga framträden.  

Tidigare idag rapporterade SVT Nyheter och flera andra medier att Åkesson skulle vara tillbaka i tjänst i samband med att sjukskrivningstiden går ut i månadsskiftet. Nu bekräftar han alltså dagens medieuppgifter.  

Jimmie Åkesson sjukskrevs för utmattningssyndrom i oktober i fjol. Enligt de första beskeden skulle han vara tillbaka i arbete i december i fjol, men sjukskrivningstiden har under hösten och vintern förlängts ett antal gånger.

Skrev själv

Mattias Karlsson, tillvardags gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, har vikarierat för Åkesson på partiledarposten. Under Karlsson tid på partiledarposten har partiet legat högt i opinionsmätningarna. I riksdagsvalet i september 2014 fick partiet 12,86 procent av rösterna.

Beskedet om Åkessons sjukskrivning publicerades som ett öppet brev på hans Facebooksida.

”Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runt omkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt”, skrev han då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet