SVT:s inrikespolitisk kommentator Margit Silberstein i kvällens Aktuellt. Foto: SVT

Margit Silberstein: ”En osäkerhet i Åkessons besked”

Publicerad

Jimmie Åkesson gav ett skört intryck och det återstår att se om han kan komma tillbaka i full kraft. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en första kommentar.

– Det fanns en osäkerhet i Jimmie Åkessons besked. Han säger att det är hans ambition att komma tillbaka på heltid som partiledare, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en kommentar.

Hon tycker att Jimmie Åkesson gav ett intryck av att vara lite skörare och lite mer ödmjuk.

– Om man ska ha en krass synvinkel på det kan det gynna honom att han framstår som vilken människa som helst som kan få den här sjukdomen.

– Han kan vinna sympatier på att han har varit sjuk och nu tar sig fram i alla fall i det här hårda livet som det är att vara partiledare.

Oerthört utsatt

Men det finns en baksida och det är att hans auktoritet kan försvagas, säger Margit Silberstein.

– I alla fall internt om han inte kan verka med full kraft, utan att det blir Mattias Karlsson som gör det och Jimmie Åkesson går vid sidan av. 

– Att vara partiledare och att vara det för Sverigedemokraterna är oerhört utsatt och exponerat. Det var väl ett av skälen till att han blev sjukskriven.

Liten betydelse

Margit Silberstein tror att den politiska betydelsen av Jimmie Åkessons återkomst är liten.

–Partiet är i dag splittrat men en hårdför nationalistisk gruppering som gillar fackeltåg och fanborgar och som har flyttat fram sina positioner. Mot dem står den nuvarande partiledningen med Mattias Karlsson i spetsen. De här som vill driva partiet mer högerut sätter sitt hopp till att Jimmie Åkesson ska komma tillbaka och ge dem friare tyglar, men de lär bli besvikna därför att Mattias Karlsson har själv sagt att han har samrått med Jimmie Åkesson under tiden som han har varit borta och att de står på ungefär samma linje.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jimmie Åkesson sjukskriven

Mer i ämnet