Analys: Åkessons växande tuppkam kan skapa problem för Kristersson

Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas tuppkam har växt ordentligt de senaste dagarna. Det kan skapa problem för Moderatledaren Ulf Kristersson om han får uppdraget att bilda regering efter valet. SD:s krav på ministerposter blir allt starkare, något som både Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt nej till.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Denna helg träffas 400 segerrusiga sverigedemokrater i Karlstad där landsdagarna, partiets högsta beslutande organ, samlas. Här betecknas budgetbeslutet i riksdagen tidigare i veckan som historiskt och en milstolpe för partiet.

Med budgetbeslutet anser Sverigedemokraterna att de på allvar har kommit in i värmen i svensk politik. Riksdagen har antagit ett budgetalternativ, som partiet varit med om att förhandla fram. Här finns inte bara sakpolitiska framgångar, som skrivningar om en skärpt migrationspolitik. SD har också stoppat besparingar på sjukförsäkringen och A-kassan.

Skäl att vara nöjda

Och de politiska konsekvenserna av budgetbeslutet har blivit stora. Miljöpartiet har i protest lämnat regeringen och tvingat statsministerkandidaten Magdalena Andersson till en andra omröstning i riksdagen.

Så nog har Sverigedemokraterna skäl att vara nöjda idag. På några år har de gått från att vara helt isolerade i svensk politik till ett parti som inte bara budgetförhandlar med andra, utan som också kan vinna en budgetomröstning. Och som kan vara på väg mot regeringsmakten efter valet nästa år.

Inte konstigt alltså att tuppkammen växer på Jimmie Åkesson och hans partikamrater. Och med växande tuppkam ökar också Sverigedemokraterna krav på inflytande i en kommande regering.

Problem för Kristersson

Det kan skapa problem för moderatledaren Ulf Kristersson som hoppas kunna bilda en ny regering efter nästa val. Sverigedemokraternas krav kan skapa stora bekymmer för honom, med tanke på de uppfattningar som finns om SD i hans regeringsunderlag.

Mycket av dessa motsättningar har hittills kommit i skymundan, inte minst på grund av alla turer kring först Stefan Löfvens och senare Magdalena Anderssons regeringsunderlag.

Till att börja med har både Moderaterna och Kristdemokraterna hittills avvisat alla diskussioner om att SD ska ha ministerposter i en kommande regering. Liberalerna, som kan komma att ingå i ett regeringsunderlag, har gått ännu längre och säger nej till en regering som budgetsamarbetar med SD. Kristdemokraternas Ebba Busch har dessutom deklarerat att SD inte kan räkna med att få inflytande i proportion till sin storlek.

Beskeden från Sverigedemokraterna denna helg är de rakt motsatta. Kraven skärps nu på att SD ska sitta med i en regering och ha egna ministerposter. Skulle SD hamna utanför en sådan regering kommer kraven på politiska eftergifter att öka, enligt partiföreträdare.

Och ingen inom partiet lär acceptera något annat än ett budgetsamarbete. Det ses överhuvudtaget inte som en fråga här efter veckans riksdagsbeslut. Och självklart ska partiet också ha inflytande i proportion till storleken i valet, understryker Jimmie Åkesson.

Svåra förhandlingar

Det här kan bli svåra saker att hantera i en regeringsförhandling, inte minst då det finns tydliga motsättningar mellan de berörda partierna i en rad sakfrågor. Det handlar bland annat om den ekonomiska politiken och synen på exempelvis A-kassa och sjukförsäkring. Men också om att Sverigedemokraterna vill gå betydligt längre än främst Kristdemokraterna men framför allt Liberalerna när det gäller skärpningar av migrations-, integrations- och rättspolitiken.

Det kan alltså bli en komplicerad regeringsbildning för Ulf Kristersson om han får talmannens uppdrag att bilda en regering efter valet nästa år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.