Foto: SVT/TT

Akilov om tidpunkten för dådet: Då är det mest turister

Publicerad

Rakhmat Akilov valde att slå till en eftermiddag för att framförallt skada turister. Det sade han när han i dag förhördes om lastbilsdådet på Drottninggatan.
– På eftermiddagen så tänkte jag att det inte fanns så många barn och arbetare, fredliga människor så att säga. Egentligen planerade jag det mot turister.

Men Akilov var också ute efter att skada Sverige.

Rakhmat Akilov berättade att han ville utföra dådet på en fredag eller helgdag.

– På helgerna finns det många turister från länderna i Nato-koalitionen som promenerar på de gatorna.

Visade inga känslor

Men lite tidigare under förhören sade Akilov också att han ville ”mörda svenskar”, och att det var för att ställa till problem för Sverige som han utförde dådet.

– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet, sade Akilov, som översattes från ryska med hjälp av sin tolk.

Det var en lugn Rakhmat Akilov som i dag med egna ord berättade om dådet på Drottninggatan. Han tänkte efter innan han svarade och pratade långsamt. Tidvis verkade han också uttråkad av alla frågor.

När målsägandebiträdena inledde dagen med att prata om hur hårt offer och anhöriga drabbats, inte minst barn, så satt han med nedsänkt huvud mellan sin advokat och tolk.

”Kommer att påminna dem om det onda”

Varför det blev just Drottninggatan kan han inte svara på, förutom att det är en central gata i Stockholm.

– Det är en av de centrala gatorna. Det kommer att påminna dem om att det onda de har gjort inte kommer att bli förlåtet av kalifatet. Jag vill inte hota dem, men det är just den slutsats jag har, svarar Akilov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet