Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm Foto: TT

Åklagare beslagtar 140 miljoner i Allra-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Thomas Hertz vid Ekobrottsmyndigheten har beslagtagit 140 miljoner kronor i Allra-härvan.

– Jag misstänker att pengarna varit föremål för penningtvättsbrott, säger han till SvD.

Penningbeslaget gäller vinster som pensionsbolaget Allra har haft i sin verksamhet i Dubai under 2015 och 2016, skriver tidningen.

Allra-härvan har kallats för den största skandalen sedan premiepensionssystemet infördes för snart 20 år sedan. Pensionsmyndigheten menar att fondspararnas pengar används till att berika ägarna.

Pensionsmyndigheten begär skadestånd

Enligt SvD kommer Pensionsmyndigheten att begära skadestånd på minst 240 miljoner kronor från personer som varit inblandade i förvaltningsbolaget Oak Capital och i Allra.

– Vi kommer att begära skadestånd i alla de fall där Allra eller de andra bolagen har orsakat skada för pensionsspararna, säger Matilda Flodman på myndighetens pressavdelning, till SvD

Åklagaren har under fredagen också begärt en person med kopplingar till Oak Capital häktad, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, skriver tidningen.

LÄS MER: Allra-skandalen – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.