Åklagare om Lundin-åtalet: Vi förväntar oss en fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot Lundin-oil topparna Ian Lundin och Alex Schneiter omfattar medhjälp till brottslighet med livstid i straffskalan.

Kammaråklagare Henrik Attorps anser att bevisläget är gott.

– Vi förväntar oss en fällande dom, säger han till  SVT Nyheter.

Utredningen mot Lundin Oils ordförande Ian Lundin och tidigare vd Alex Schneiters har pågått i elva år. På torsdagen väcktes åtal mot dem båda gällande medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i södra Sudan mellan åren 1999-2003.

Kammaråklagare Henrik Attorps säger till SVT Nyheter att den bevisning som framkommit i förundersökningen visar att Lundin-topparna i och med sina förehavanden i Sudan har medverkat till brott mot civilbefolkningen under det pågående inbördeskriget i landet vid millenieskiftet.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

– Det vi menar hände var att den dåvarande sudanesiska regimen, för att skapa förutsättningar för Lundin Oils verksamhet, begick brott mot civilbefolkningen i södra Sudan. Och vi menar också att ledande företrädare för bolaget medverkade på olika sätt till de här olika brotten mot civilbefolkningen, säger Henrik Attorps.

Byggde vägar

Enligt Attorps rör åtalet brott mot krigets lagar där de båda styrelseledamöterna för Lundin Oil ska ha medverkat.

– Ett exempel är att man har avtalat och åtagit sig att bygga vägar in i område som inte kontrollerades av regimen. Man planerade också oljeverksamhet i sådana områden. Och för att möjliggöra den verksamheten behövde då regimen med militär hjälp ta kontroll över de här områdena. Och i samband med det begås brott mot civilbefolkningen, säger Henrik Attorps.

Eventuellt yrkad straffpåföljd blir aktuell först i samband med rättegång.

– Men det rör sig om väldigt allvarliga brott. Vi pratar om medverkan till brott som har fängelse på livstid i straffskalan, säger han.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt har förhörts som ett av hundratals vittnen i utredningen. Enligt Henrik Attorps är han inte misstänkt för något brott.

– Det är ett omfattande åtal. Och det är en omfattande och komplex brottslighet som har inträffat för länge sedan. Men jag anser att vi har tillräckliga skäl för åtal. Vi förväntar oss en fällande dom, säger han.

Ian Lundin och Lundin Energy AB, där han fram till nästa bolagsstsämma är styrelseordförande, har konsekvent nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Mer i ämnet