Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt nekar till brott. Foto: Janerik Henriksson/TT

Åklagare yrkar på villkorlig dom för Lindstedt

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt. Hon står åtalad för brott mot rikets säkerhet för att ha anordnat ett möte på ett hotell i Stockholm. Åklagaren yrkar på att hon döms till villkorlig dom.

Enligt åtalet var ett av mötets syften att komma framåt i fallet med den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Hans dotter Angela Gui, som deltog i mötet i januari 2019, säger sig ha blivit pressad att hålla tyst om sin kritik mot Kina av en affärsman som deltog och åklagaren anser att Lindstedt gjort sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Anna Lindstedt nekar till brott och säger sig ha agerat utifrån sina befogenheter och skyldigheter.

Kritiserar åtal

Målet mot Anna Lindstedt är unikt. Inte sedan slutet av 1700-talet har en ambassadör ställts inför rätta i Sverige. Kritiker anser att en fällande dom skulle skada ambassadörers möjligheter att agera i sin yrkesroll.

Försvaret kallade under fredagen diplomaten och tidigare ambassadören Anders Lidén för att han skulle ge sin syn på ambassadörers skyldigheter och rättigheter.

Han säger att de har ett ”mycket stort förtroende” och ”får tämligen fria tyglar”.

På en fråga från advokat Conny Cedermark om vad Lidén anser om anklagelsen att Lindstedts agerande i och med mötet ”inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina” svarar han:

– Hur jag än vänder och vrider på det här kan jag inte se hur det skulle ha skadat relationerna med Kina, säger Lidén.

– Det är en fullständigt absurd anklagelse.

Villkorlig dom

Åklagare Henrik Olin ställde endast en motfråga till Lidén.

– Har du arbetat med ett konsulärt ärende som Gui Minhais?

– Nej.

Åklagare Henrik Olin yrkar på att Anna Lindstedt ska dömas till villkorlig dom om hon döms för brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

– Det beror på risken att Anna Lindstedt blir av med sitt arbete vid en fällande dom, säger Henrik Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.