Rättegången mot Anna Lindstedt inleddes under fredagen. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/TT

Anna Lindstedt nekar till anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fortsatte rättegången mot den tidigare Pekingambassadören Anna Lindstedt, som sedan tidigare nekat till alla anklagelserna.

– Jag har varken förhandlat eller tänkt att förhandla, varken med Kina eller affärsmännen. Det är obegripligt att det har kunnat ta sådana proportioner, säger Anna Lindstedt i ett öppningsanförande.

I flera timmar ställde åklagaren Hans Ihrman frågor om Stockholmsmötet som ägde rum på Sheraton den 24 och 25 januari. 

Åklagaren fokuserade på de motsättningar, mellan Gui Minhais dotter Angela Gui och affärsmannen John Meewella, som uppstod i slutet av mötets andra dag.

Målet mot Anna Lindstedt

– Jag försökte ingjuta lugn och bryta in vilket inte var så lätt. Jag sa till John Meewella att han använder en otrevlig ton. Att det inte är acceptabelt och till slut bad jag honom att gå, säger Lindstedt.

Negativ Kinabild i media

Det blir en upptrissad stämning efter vad Anna Lindstedt kallar för “brainstorming” om hur relationerna mellan Kina och Sverige kan bli bättre, efter att de blivit ansträngda sedan 2018.

Där ska en av punkterna ha handlat om negativ medierapportering om Kina.

Här går meningarna mellan Angela Gui och Anna Lindstedt isär. Angela Gui har tidigare berättat om att hon pressades till att tysta kritiken mot Kina och inte ta upp fallet om sin far. Men enligt Anna Lindstedt var det Angela Gui själv som nämnde att hon kan påverka medierapporteringen.

– Han (John Meewella reds.anm) blev uppjagad. Han gick igång och blev entusiastisk och då kan det ha uppfattats som krav även om det inte var det från början, säger Anna Lindstedt.

”Åtalet är ogrundat”

Vissa delar av förhöret med Anna Lindstedt skedde bakom stängda dörrar och kommer från försvarets sida att fortsätta under torsdagen. Då ska även Angela Gui höras.

– Obehörighet har inte förekommit. Förhandling har inte förekommit. Främmande makt har inte förekommit. Åtalet är ogrundat, säger advokat Conny Cedermark under försvarets sakframställan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet