Åklagaren Henrik Olin efter rättegången i Stockholms tingsrätt som inleddes på fredagen mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åklagaren yrkar på villkorlig dom för Anna Lindstedt

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls slutpläderingarna i rättegången mot den före detta Kinaambassadören Anna Lindstedt. Åklagaren yrkade på villkorlig dom och målade i sin slutplädering upp en bild av en revanschsugen Lindstedt som ville kröna sin karriär med att få Gui Minhai fri.

Anna Lindstedt har åtalats för egenmäktighet i förhandling med främmande makt och för att ha riskerat Sveriges fredliga förhållande med Kina.

När slutpläderingarna hölls idag tryckte åklagaren på att hon inte informerat sina överordnade på UD tillräckligt, att hon inte gjort en riskanalys då hon arrangerade mötet på Sheraton och att genom detta gjort sig skyldig till egenmäktighet.

Målet mot Anna Lindstedt

Revansch

Åklagare Henrik Olin menade även att hon drevs av revansch då hon blivit bortplockad från sin tjänst som ambassadör i Peking i förtid. Den här revanschismen ska ha gjort att hon arrangerade det ödesdigra mötet på Sheraton. Berättelsen om mötet på Sheraton var också bärande i åklagare Henrik Olins slutplädering:

– Det här är ett möte som det finns två versioner av, Anna Lindstedts och Angela Guis. Det vill jag att rätten ska ta ställning till, sade han.

Ogillar åtalet

Anna Lindstedts advokat, Conny Cedermark, ogillade åtalet. Allt Anna Lindstedt gjort har fallit inom hennes befogenheter som ambassadör, menade han.

– Det finns inget att åtala, säger han till SVT efter rättegången.

Anna Lindstedt är den första diplomat som stått inför åtal i Sverige på 200 år. Hon har tidigare i rättegången sagt att situationen är ”Kafkalik” och att hon i trettio år tjänat Sverige troget. Dom kommer i målet den 10 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet