Det är första gången på 200 år som en svensk diplomat åtalas för brott mot rikets säkerhet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från brott

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från brott efter det uppmärksammade mötet med Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade förläggaren Gui Minhai. Ambassadörens agerande ligger inom ramen för ambassadörsrollen, konstaterar tingsrätten.

”Domen är inte bara viktig för mig, utan också för diplomatin”, säger Lindstedt i en kommentar.

Lindstedt åtalades för brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Anledningen är ett möte i januari i fjol där Angela Gui påstår att hon uppmanats att inte prata med medier om hennes far, Gui Minhai.

I fredagens dom från Stockholms tingsrätt frias hon på samtliga punkter. Rätten anser att hon agerat på ett sätt som ligger i linje med hennes uppdrag som ambassadör och att hon inte gjort sig skyldig till brott genom att inte ingripa i de samtal som pågick under mötet.

Målet mot Anna Lindstedt

Det går inte heller att se det som utspelade sig under mötet som regelrätta förhandlingar och de båda affärsmännen som medverkade kan inte betraktas som företrädare för främmande makt.

– Och även om hon hade gjort det (förhandlat med främmande makt, reds anm.) hade hon varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör, säger Anna Flodin, rådman vid Stockholms tingsrätt.

”Alltid agerat för Sveriges bästa”

Lindstedt skriver i en kommentar till SVT Nyheter att hon är lättad över domen.

”Som svensk diplomat måste man få vända på alla stenar för att försöka få en frihetsberövad person frigiven. Jag har alltid agerat för Sveriges bästa, jag vill understryka att det inte är utrikesdepartementet som polisanmält mig”.

Mötet skedde i januari förra året på hotell Sheraton i Stockholm. Där deltog förutom Angela Gui även två affärsmän.

Exakt vad som skedde under mötet råder det delade meningar om. Angela Gui hävdar att en av affärsmännen, John Meewella, ska uppmanat henne att inte väcka uppmärksamhet kring hennes fars fall genom att prata med medier.

Den tidigare ambassadören hävdar i sin tur att det affärsmannen föreslog inte bör ses som varken krav eller förmaningar.

”Skadan har redan skett”

Börje Ljunggren, som var ambassadör i Kina i början av 2000-talet, tycker att den friande domen är glädjande.

– Det borde aldrig har blivit en rättssak av det här. Lindstedts agerande under Sheraton-mötet vittnar om en märklig aningslöshet, men det är en helt annan sak att göra en rättssak av det.

Angela Gui är inte förvånad över domen, men anser fortfarande att Lindstedt agerade olämpligt. I en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter skriver hon:

”Det finns ett större problem som sträcker sig bortom Anna Lindstedt, där svenska och andra medborgare kidnappas och fängslas i Kina och där anhöriga hotas till tystnad. Det finns en större fråga här om det bör accepteras eller inte, oavsett en dom i ett enskilt fall.”

Åklagaren har nu tre veckor på sig att ta ställning till en eventuell överklagan.

– Det är för tidigt att säga, vi måste gå igenom domen först, säger Henrik Olin till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet