Anna Lindstedt avböjer intervju med SVT Nyheter. Foto: TT

Frikända Kina-ambassadören åter i UD:s tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Kina, kommer inom kort vara tillbaka i tjänst på Utrikesdepartementet. I somras frikändes hon från misstanken att ha begått brott mot rikets säkerhet.

I juli friades Anna Lindstedt från alla åtalspunkter efter det uppmärksammade mötet med Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai, och två affärsmän med kopplingar till kinesiska staten.

Tingsrätten konstaterade att ambassadörens agerande ligger inom ramen för ambassadörsrollen. Vilket Anna Lindstedt höll med om och konstaterade att domen var ”inte bara viktig för mig, utan också för diplomatin”.

Målet mot Anna Lindstedt

Internutredning klar

UD:s interna utredning, som återupptogs när den friande domen vann laga kraft, är nu klar och har kommit fram till att några disciplinära åtgärder inte är aktuella.

UD bekräftar för SVT att Anna Lindstedt inom kort är tillbaka i tjänst och att hon är i kontakt med departementets personalenhet.

I övrigt vill man inte kommentera bemanningsärenden, som till exempel vilka arbetsuppgifter den förra Kinaambassadören kommer att få.

SVT har sökt Anna Lindstedt som avböjer intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet