Anna Lindstedt och Angela Gui. Foto: Leif R Jansson/Anders Ahlgren/SvD/TT

Gui om mötesdagarna: Väldigt onormalt och obehagligt

Uppdaterad
Publicerad

Angela Gui, dotter till fängslade bokförläggaren Gui Minhai, beskriver mötesdagarna i Stockholm som ”väldigt onormalt och obehagligt”.

– Jag fick intrycket att Anna Lindstedt inte var helt beredd på det, säger Angela Gui.

Det blev en lång dag i Stockholms tingsrätt när nyckelvittnet Angela Gui hördes i rättegången mot Anna Lindstedt.

På grund av coronaläget, vittnade Angela Gui via videolänk från en domstol i Storbritannien.

– Efter att jag kommit hem till Cambridge gick det upp för mig att jag varit med om något väldigt onormalt och väldigt obehagligt, säger Angela Gui.

Turerna kring vad som hände inför, under och efter det omtalade mötet i januari ifjol redogjordes i detalj. Liksom kontakten och relationen mellan Angela Gui och den tidigare Kinaambassadören.

Ny konsulär linje

Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter att hon sammanfört Angela Gui med två affärsmän den 24-25 januari 2019.

– Jag fick intrycket att det primära syftet var att berätta om en ny konsulär linje i min fars fall och det sekundära var ett jobberbjudande. Sen fanns det en koppling där emellan som jag inte kunde förstå, berättar Angela Gui.

”Tysta svenska medier”

På mötets sista dag, en fredag, uppstår en lista som av åklagarsidan kallas för kravlista medan Anna Lindstedt förklarat det som ”brainstorming” med idéer.

– Jag minns att John Meewella försöker övertala mig om planen att min pappa ska dömas i domstol och avtjäna ett kortare straff. I utbyte måste jag vara tyst och tysta svenska medier kring min pappas fall, säger Angela Gui och fortsätter:

– Han använde inte exakt ordet ”tysta” men han ville att jag skulle sluta med det jag gör så att min far inte fick medial uppmärksamhet.

Vid ett tillfälle ska John Meewella ha uttryckt sig att kompanjonen Kevin Liu befinner sig på den kinesiska ambassaden och förhandlar om hennes far.

– Jag upplevde mig som pressad. Sen blir jag väldigt arg när jag inser vad han säger till mig, säger Angela Gui.

Inte beredd

Anna Lindstedt har nekat till anklagelserna och försvaret hävdar att det varken förekommit förhandling eller någon främmande makt.

Flera frågor ställdes till Angela Gui om hur hon uppfattade Anna Lindstedts intentioner.

”Har du någon uppfattning rent konkret om Anna inför mötet trodde att det skulle bli en förhandling?”, frågade advokat Conny Cedermark.

– Jag fick intrycket att Anna Lindstedt inte var helt beredd på det, svarade Angela Gui.

Efter helgen fortsätter rättegången, men då bakom stängda dörrar med anledning av utrikessekretess.

Rättegången mot Anna Lindstedt

Förhöret med Angela Gui är avslutat och rättegången fortsätter på måndagen. Då är det dock bakom stängda dörrar hela dagen så SVT kommer inte att kunna rapportera därifrån.

Försvaret avslutar sina frågor och det blir spänt i rättssalen. Åklagaren får en sista fråga och Hans Ihrman tar ordet.

Det var en medveten oklarhet i försvarets frågeställning om efter den 25 januari. För tydlighetens skull: det här med kontakter, visst stämmer det att John Meewella och Kevin Liu skickat textmeddelanden till dig som du inte svarat på?

- Det stämmer.

Niclas Adler, och skisserna, lösa idéerna, har du en uppfattning om han hade något att göra med utspelen från John Meewella?

- Han sa både i telefon och sms efteråt att han inte var involverad i något strategiskt men att han gärna hjälper til om han kan.

Stämmer det att du skickat över handlingar till Niclas Adler som stämmer överens med din kompetens som diskuterades i samband med jobberbjudandet?

- Han bad mig skicka över något jag har skrivit.

- Jag har ingen kontakt med John efter att jag åker. Kevin skickar ett meddelande genom Liza Ljung några dagar efter att jag åkt hem tror jag, där han erbjuder sig att hjälp mig med vad jag vill även ekonomiskt. Och han säger att han förstår att det är jobbigt att jag inte har en närvarande far och att han inte kräver något i gengäld eftersonm han är buddist 

Försvaret går igenom tidsramen för när Angela Gui kom i kontakt med Kevin Liu, John Meewella och Niclas Adler, samt när senaste gången var som Angela Gui hade kontakt med dessa personer.

Försvaret frågar hur det var i loungen.

Du har uttryckt dig som att det var flera personer närvarande vid tillfällen. Var det även extern personer som var närvarade som inte i ingick i ert sällskap? 

- Det var personer kring oss som jag uppfattade inte hade något med vårt sällskap att göra. Men sen fanns det tillfällen, att personer som jag blev presenterad för under första middagen, var där och pratade med antingen Kevin Liu eller John Meewella. 

Hade Anna Lindstedt en uppfattning innan mötet att det skulle ske en förhandling?

- Jag fick intrycket när vi satt där, särskilt under den andra omgången av möten. Jag fick intrycket att Anna inte var beredd på den vändning som jag upplevde skedde, när jag säger vändning refererar jag till när John Meewella säger att tajmingen på dessa krav från vår sida skulle behövas justeras och att det sker en förhandling just nu. Jag tror inte hon var beredd på det.

Försvaret går igenom polisförhöret med Angela Gui där hon ska ha berättat att John Meewella säger att han gör det här för att förbättra relationen mellan Kina och Sverige, för att det skulle gynna hans affärer.

Har du uppfattat att han agerat som representant för Kina eller på Kinas uppdrag?

- Jag fick intrycket som att han själv uppfattade sig som sådan. Jag fick det intrycket när han kvällen den 24 januari på Radisson säger "min uppgift här".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet