Det var i september som skadorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes. Foto: Kustbevakningen/TT

Åklagaren: Bekräftat sabotage av Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Detonationerna som orsakade skadorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 rör sig om grovt sabotage, uppger Åklagarmyndigheten.

 Bland annat visar analyser på rester av sprängmedel på flera främmande föremål som har säkrats vid platsen.

– Det här bekräftar bara det allvarliga läge vi befinner oss i, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef för marinen vid Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder förundersökningen av de skadade gasledningarna Nord Stream 1 och 2, är utredningen ”mycket komplex och omfattande”. Men enligt vad som hittills har framkommit rör det sig om ett grovt sabotage, uppger han i ett pressmeddelande på fredagen.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen, säger Mats Ljungqvist i en kommentar.

Sabotage mot Nord Stream

Åklagarmyndigheten, som inte kommer att lämna några ytterligare uppgifter om utredningen, uppger vidare att den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke om brott.

– Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pågår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro, säger Mats Ljungqvist.

Marinen: Bekräftar det allvarliga läget

Enligt Jimmie Adamsson, kommunikationschef för marinen, påverkas inte Försvarmaktens syn på säkerhetsläget till följd av uppgifterna.

– Egentligen inte eftersom misstanken har funnits sedan tidigare. Det här bekräftar väl bara det allvarliga läge vi befinner oss i, säger han till SVT Nyheter.

Marinen har stöttat Åklagarmyndigheten i utredningen, bland annat med undervattensarbete vid de skadade ledningarna. Vilka främmande föremål som har påträffats vid platsen vill Försvarsmakten inte kommentera utan hänvisar frågorna till åklagaren. Inga förändringar planeras dock i marinens fortsatta arbete i nuläget, enligt Adamsson.

– Marinen fortsätter att jobba med att patrullera de svenska sjöterritorierna både på, över och under ytan. Det är ju ett synnerligen allvarligt säkerhetsläge sedan en längre tid tillbaka och dagens avslöjande förändrar ingenting i sak. Vi jobbar aktivt och med att finnas därute, säger han.

– Men det är många som har fått upp ögonen för hur sårbar den infrastruktur är som finns på havsbotten i form av gasledningar, elledningar och fiberkablar.

Strömmer (M): Förundersökningen fortsätter

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar de nya uppgifterna om Nord Stream-utredningen i ett SMS till SVT Nyheter:

”Den förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagaren pågår och de har i dag gått ut med ett pressmeddelande om de fynd som gjorts. Nu fortsätter förundersökningen och jag får hänvisa alla frågor till berörda myndigheter”.

Klippet nedan visar hur det såg ut på platsen i september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska försvarsmakten har släppt film på läckorna vid Nord Streams gasledningar. Foto: Danska försvaret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet