– Det här är en olyckshändelse, påstår jag, säger åklagare Martin Tidén till SVT Nyheter. Foto: TT/Polisens förundersökningsprotokoll.

Åklagaren: Därför utreds polisbatong i anus inte som våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

När ”Magnus” stoppades vid en fordonskontroll slutade det ”av någon anledning” med att han fick skador i bland annat anus. Nu har en polisanmälan om våldtäkt upprättats – och lagts ner, kan SVT Nyheter berätta.
– Handlingen har inte haft en sexuell prägel, säger Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren.

Polis i Solna skulle stoppa en bil på grund av misstänkt trafikbrott –  sedan gick det snett.

I mitten av juni beslutade Särskilda åklagarkammaren att lägga ner förundersökningen om misshandel alternativt tjänstefel. Våldet var antingen försvarligt eller en olyckshändelse, enligt åklagare Martin Tidén som är förundersökningsledare i ärendet.

– Det här är en olyckshändelse, påstår jag, säger han till SVT Nyheter.

Nu har en begäran om överprövning kommit in från allmänheten. Samtidigt har en polisanmälan om våldtäkt upprättats.

SVT Nyheters uppgifter bekräftas av Martin Tidén,

”Ingenting man kan förutse”

Kan du förstå att allmänheten ifrågasätter ditt beslut, många undrar hur det kan vara ”försvarligt” att en batong hamnar där?

– Det är inte det jag säger. Det jag säger är att han använder batongen på ett sådant sätt som de jag pratat med på Polismyndigheten anser vara tillåtet. Att det som händer sedan händer, menar jag, är ingenting som man kan förutse ska hända i en sådan diskussion, säger han och fortsätter:

– Det är ju det man hör också, man har aldrig hört talas om något liknande. I efterhand kan man konstatera att det här uppenbarligen är en reell risk om man beter sig på det här viset.

Hade poliserna anledning att vara rädda?

– Man stoppar bilen för att man misstänker trafikbrott, bland annat rattfylleri. Det poliserna inte ville var att den här föraren skulle kunna köra vidare och att en större olycka skulle kunna inträffa.

Polisanmälan om våldtäkt nedlagd

I en intervju med Dagens Nyheter kritiserar Magnus advokat Jan Kyrö utredningen – han anser bland annat att händelsen borde ha rubricerats som våldtäkt. Enligt uppgifter har också en anonym anmälan om våldtäkt alltså lämnats in – och lagts ner.

– Jag har fattat beslut om att inte inleda en förundersökning avseende våldtäkt med hänsyn till att händelsen utspelar sig i samband med ett motiverat polisingripande innefattande flera poliser vid en trafikerad väg, säger Martin Tidén och fortsätter:

– Handlingen har inte, vid en objektiv bedömning, haft en påtaglig sexuell prägel och har inte varit ägnad att tydligt kränka målsägandens sexuella integritet.

Martin Tidén hänvisar till Högsta domstolens beslut om att alla penetrationer inte ska bedömas som våldtäkt.

– Men eftersom Jan Kyrö uttrycker sig så här utgår jag ifrån att han har goda argument. Han har, precis som alla andra, rätt att begära en överprövning av det beslut jag fattat, säger han och tillägger att han välkomnar granskning från journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer