”Magnus” fick uppsöka läkarvård efter gripandet. Bilderna är maskade. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Magnus fick batong tryckt mot anus av polisen – förundersökningen lades ned

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april stoppar polisen en bil på E4, ett rutinärende som slutar med att mannen i bilen får en batong tryckt mot anus, vilket leder till dokumenterade skador. En anmälan mot polisen upprättas men åklagaren lägger ner förundersökningen med hänvisning till att skadorna antingen var en följd av ”försvarligt våld” eller uppkommit genom ”olyckliga omständigheter”.

Det var i mitten av april som en notis från nyhetsbyrån Siren fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Anledningen var alltså att Särskilda åklagarkammaren lagt ner förundersökningen efter att en man fått en batong i anus under ett polisingripande.

Dagens Nyheter har träffat Magnus som upprättade anmälan mot polisen. Han berättar för tidningen att han är på dåligt humör och är otrevlig mot polisen när de kommer fram till bilen för kontroll.

– Jag är högljudd och allmänt skränig, säger han till DN.

När Magnus blir ombedd att visa sitt körkort uppstår tumult och plötsligt börjar bilen rulla. Enligt polisen startar han bilen avsiktligt för att försöka köra iväg. De får hoppa undan för att inte bli påkörda. Magnus själv uppger att han kommit åt gaspedalen av misstag och därefter bromsat självmant.

Fler poliser, bland annat en hundpatrull, tillkallas. Pepparsprej och batong används för att försöka få ut Magnus, som i de förhör SVT Nyheter tagit del av beskrivs som ”muskulös”.

Hål i jeansen

När en polis på passagerarsidan drar Magnus ut ur bilen trycker en annan på från andra sidan. Av förundersökningen, som SVT Nyheter har tagit del av, framgår att polisen använder änden av batongen och trycker mot kropp och ben. Detta för att undvika sparkar och glassplitter.

”I det tillfället åkte batongen in i ett redan befintligt hål på hans jeans. Jag trodde då att batongens yttersta del fälldes ihop en bit och kollegorna på höger sida om bilen fick i samband med det ut misstänkt ur bilen. Min avsikt var aldrig att batongen skulle träffa över NN:s rumpa,”, står det i förundersökningen.

Enligt Magnus är det dock batongen som orsakat hålet. Ett vittnesmål från en av poliserna på plats stödjer hans version.

”Får använda visst våld”

Enligt journalen, som DN tagit del av, har Magnus bland annat sår vid anus som får sys; skador på urinröret; blod i urinen och blod kring prostatan.

Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren, säger att han inte är insatt i ärendet, men säger att beslutet kan överprövas.

– Polisen får använda visst våld så man får vara försiktig. I min värld har jag svårt att se att det här är försvarligt men sedan kan det vara en nödvärnssituation och då skulle det nog kunna vara det, säger han.

Har du hört talas om någon liknande incident förut?

– Nej, det har jag inte gjort.

En anmälan om överprövning har nu lämnats in av allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer